Sari la conținut

Universitatea din Toronto

43°39′42″N 79°23′42″V (Universitatea din Toronto) / 43.66167°N 79.39500°V
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea din Toronto
AbreviereU of T  Modificați la Wikidata
Mottolatină Velut arbor ævo
Informații
Fondată  Modificați la Wikidata
Buget
  • C$2.38 billion (excl. colleges)[1]
  • C$2.84 billion (incl. colleges)[1]
Localizare
Țara Canada
Unitate administrativăOntario  Modificați la Wikidata
OrașToronto  Modificați la Wikidata
Coordonate43°39′47″N 79°23′45″W ({{PAGENAME}}) / 43.662917°N 79.395746°V
CampusUrban, 71 hectarei (180 acri)[2]
DecanRose M. Patten[3]
Cifre cheie
Angajați4,590[2]
Studenți95.055[4]  Modificați la Wikidata
Alte informații
AfiliereAAU, ACU, AUCC, U15, URA
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
University College de la Universitatea Toronto

Universitatea din Toronto (în engleză University of Toronto) este o universitate publică din Toronto, Ontario, Canada, aflată la nord de Districtul Financiar al orașului, în jurul Queen's Park. Universitatea a fost fondată prin Charta regală din 1827 sub numele de Colegiul Regal, fiind prima instituție de învățământ superior din colonia Canada Superioară. Condusă inițial de Biserica Anglicană, a preluat numele actual în 1850 după ce a devenit instituție laică. Ea este formată din douăsprezece colegii cu caracter diferit și istorie diferită, fiecare cu o largă autonomie. Universitatea conduce șaisprezece facultăți, zece spitale clinice și numeroase instituții de cercetare, cu doua campusuri-satelit aflate la Mississauga și la Scarborough.

Din punct de vedere academic, Universitatea Toronto este cunoscută pentru curricula de critică literară și teoria comunicării, în care au apărut pentru prima oară conceptele de „mediul este mesajul” și „sat global”. Universitatea a fost locul unde au început cercetările în domeniul insulinei și a celulelor stem, și aici s-a realizat și primul microscop electronic funcțional, s-a dezvoltat tehnologia multi-touch și Cygnus X-1 a fost identificată drept gaură neagră. Universitatea primește cele mai substanțiale fonduri guvernamentale de cercetare dintre toate universitățile din Canada.

Varsity Blues sunt echipele sportive ce reprezintă universitatea în competițiile inter-colegii, cu tradiție la gridiron football și în hochei pe gheață. Casa Hart este unul dintre primele centre studențești din America de Nord, și servește scopurilor culturale, intelectuale și recreative în complexul său construit în stil neogotic.

  1. ^ a b Endowment figure does not include separate endowment funds maintained by individual colleges. Financial Report - 2017 (PDF). Financial Services Department, University of Toronto. . 
  2. ^ a b c Main campus FTE figures. For data on Scarborough and Mississauga, refer to the respective articles. Pask-Aubé, Corinne (). University of Toronto Facts and Figures. Office of Government, Institutional and Community Relations. 
  3. ^ a b „About The Chancellor”. Accesat în . 
  4. ^ (PDF) https://data.utoronto.ca/wp-content/uploads/2021/06/Facts-Figures-2020_final.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Originates from Horace Odes, book I, ode 12, line 45: "crescit occulto velut arbor ævo fama Marcelli" ("The fame of Marcellus grows like a tree over time unseen").
  6. ^ a b c „Quick Facts”. University of Toronto. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea din Toronto
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea din Toronto