AS Venus București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Venus București)
Salt la: Navigare, căutare
A.S.C. Venus București
Venus stema.JPG
Informații generale
Nume complet Asociația Sportivă Venus 1914 București
Poreclă Negrii, Negrii din Splai, Dracii negri
Nume precedent(e) AFC Venus București
ASC Venus București
Data fondării 1914
afiliere federație: 5 iulie 1915
refondare: 2014
Culori          negru-alb
Stadion Biruința, București
(100 locuri)
Campionat Liga a IV-a
Președinte Robert Țicleanu
Antrenor Ștefan Gorgorin
Palmares
Național Campionatul României (8)
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body black hoops.png
Kit body.svg
Kit right arm black hoops.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

AS Venus 1914 București este un club de fotbal din București, fondat în anul 1914 și afiliat la FSSR la 5 iulie 1915. Echipa a dominat campionatul României în Perioada Interbelică.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Perioada de glorie[modificare | modificare sursă]

Asociația Fotbal Club Venus București a fost fondat în anul 1914 de către un grup de tineri și elevi ai Școlii de Arte și Meserii în frunte cu Mitty Niculescu (căpitanul legendar al echipei). Ulterior în perioada anilor 1930-1940 clubul a avut în conducere pe Gabriel Marinescu (general, prefectul poliției) și Alexandru Elădescu (avocat bucureștean). Este cunoscut faptul că alături de aceștia participau la viața clubului și alți avocați, juriști, militari.

Venusul postbelic[modificare | modificare sursă]

Antrenorul Franz Platko campion cu Venus în sezonul 1936-1937

În anul 1948, în urma legii ce obliga toate cluburile sportive să se afilieze la un sindicat, fuzionează cu Uzinele Comunale București devenind Venus UCB. În toamna anului 1948 Venus evolua în eșalonul al 3-lea și, odată cu desființarea arbitrară a acestuia, Venus dispare desființându-se. În anul 1953 zona în care se afla Arena Venus (actualul parc Știrbei, cuprins între podul cu același nume și Casa de Cultură a Studenților) devine zonă militară și toate clădirile, inclusiv cochetul stadion, sunt demolate. Astfel, în decurs de numai patru ani cel mai galonat club de fotbal din București dispare fără urmă sub furia bolșevică.

Reînființarea[modificare | modificare sursă]

În anul 2014, rudele foștilor fotbaliști și membri ai forurilor de conducere ai clubului din perioada interbelică, alături de președintele de onoare al clubului, Alexandru Cristian Vâlcov (fiul marelui fotbalist venusist Colea Vâlcov), au reînființat gloriosul club interbelic.[1]

Stadion[modificare | modificare sursă]

La 5 ani după construcția Stadionului Romcomit, în București apare o nouă arenă, Stadionul Venus. Arena a fost construită din banii avocatului Alexandru Elădescu, acesta vânzând o pădure pentru a face rost de banii necesari construcției[2]. Pe terenul respectiv era Grădina Procopoaiei, un loc de plimbare foarte la modă la începutul secolului XX. Inițial pe acest loc se dorea construirea unei gări centrale, dar acest proiect a fost abandonat. Stadionul era amplasat între Splaiul Dâmboviței și Podul Eroilor, care se numea chiar Podul Venus.


Arena Venus avea o capacitate de 15.000 locuri și dispunea de o instalație de nocturnă , pe stâlpi (spre deosebire de arena Romcomit), iar gazonul era din iarbă naturală. Fundațiile pe care stăteau stâlpii nocturnei sunt acolo și în prezent. Pe lângă terenul de fotbal mai existau terenuri anexe, sală de recuperare cât și un cabinet medical.

În meciul inaugural ASC Venus București a jucat contra echipei Juventus București, meci încheiat cu scorul de 2-3 în favoarea oaspeților. La 22 septembrie 1935 s-a jucat primul meci în nocturnă. ASC Venus București a fost o echipă foarte iubită în epocă de către elitele momentului. Este celebru șeful galeriei venusiste de atunci, Nicolae Theodoru cunoscut George Chibrit.

Palmares[modificare | modificare sursă]

NaționalInternațional

Bilanț în primul eșalon[modificare | modificare sursă]

Divizia A J V E Î GM GP Pct
Total 180 108 35 37 499 248 251
Acasa 90 65 13 12 296 110 143
Deplasare 90 43 22 25 203 138 108


Jucatori emblematici[modificare | modificare sursă]

Portari Fundași Mijlocași Atacanți Antrenori

Numele Clubului[modificare | modificare sursă]

  • 1914 - Asociația Fotbal Club Venus București
  • 1936 - Asociația Sportiva si Culturala Venus București
  • 2014 - Asociația Fotbal Club Venus 1914 București

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

* [1]