Ultras

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ultras sunt un tip de fani ai sportului renumiți pentru sprijinul lor fanatic și coregrafiile elaborate. Acest tip de suporteri se găsesc în cea mai mare parte în lumea fotbalului, dar de asemenea sunt prezenți și la alte sporturi în număr mai mic. Tendințele comportamentale ale grupurilor ultras includ utilizarea de rachete de semnalizare (în principal în coregrafia tifo), suport vocal în grupuri mari și afișarea de bannere pe stadioanele de fotbal, toate fiind concepute pentru a crea o atmosferă care încurajează echipa proprie și intimidează echipa și suporterii adverși. Spre deosebire de suporterii obișnuiți, un grup ultras obișnuit este organizat independent față de club.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Originea mișcării ultras este disputată, cu multe grupuri din mai multe țări pretinzând că au fondat fenomenul. Nivelul de dispută și confuzie este ajutat de o tendință contemporană (în principal în Europa) pentru a clasifica toate grupurile de suporteri fanatici ca fiind ultras. Grupuri de suporteri de o natură similară ultras este prezentă în Brazilia din 1939, când prima torcida organizada a fost fondată. Inspirați de torcide și de coregrafiile colorate de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1950, suporterii Hajduk Split au format Torcida Split pe 28 octombrie 1950. Grupul este adesea considerat ca fiind cel mai vechi grup în stil ultras/torcida din Europa.

Țara cea mai asociată cu mișcarea ultras este Italia. Primul grup ultras italian a fost fondat în 1951, inclusiv Fedelissimi Granata din Torino. În anii '60 fenomenul și-a continuat dezvoltarea cu formarea grupurilor Fossa dei Leoni și Boys San, primul fiind considerat primul grup ultras adevărat din Italia. Termenul Ultras a fost folosit pentru prima oară în 1969 când suporterii celor de la Sampdoria au format Ultras Tito Cucchiaroni, iar fanii celor de la Torino au format Ultras Granata. Stilul de susținere care va deveni sinonim cu fotbalul italian s-a dezvoltat cel mai mult în timpul anilor '70 deoarece numărul grupurilor formate creștea iar susținerea activă a devenit mult mai evidentă în contrast cu cultura „tradițională”. Coregrafiile afișate, bannerele personalizate și simbolurile, steagurile uriașe, tobele și pirotehnia au devenit normă deoarece grupurile doreau să ducă sprijinul lor la un nivel mai ridicat.[1]

Mișcarea ultras s-a răspândit în toată Europa în timpul anilor '80, '90' și 2000, începând cu țările din jurul Italiei.[2] Fotbalul din Anglia este un exemplu rar de cultură fotbalistică din Europa care nu a fost influențată de mișcarea ultras.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ultras

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ultras rule?”. Football Italia. 28 octombrie 2009. http://www.football-italia.net/blogs/si60.html. Accesat la 18 ianuarie 2011. 
  2. ^ Passion, politics and violence: A socio-historical analysis of Spanish ultras”. Informaworld. 1 martie 2005. http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a713677719. Accesat la 18 ianuarie 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]