ACS Poli Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la ACS Recaș)
Salt la: Navigare, căutare
ACS Poli Timișoara
Logoacspolitimisoara.jpg
Informații generale
Nume complet Asociația Club Sportiv Poli Timișoara
Poreclă Alb-Violeții
Data fondării 2012
Culori         
Stadion Stadionul Dan Păltinișanu
(32.972 locuri)
Campionat Liga I
Proprietar Municipalitate Timișoara
Președinte România Ioan Miculaș
Antrenor Ionuț Popa[1]
Site web www.acspoli.ro
Echipament
Kit body thin white hoops.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts whitebottom.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Kit body thin white hoops.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts whitebottom.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Alternativ
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga I 2016-2017

Acest articol se referă la clubul de fotbal fondat în 2012. Pentru clubul desființat, vedeți FC Politehnica Timișoara.

ACS Poli Timișoara este un club profesionist de fotbal din Timișoara, județul Timiș, România. Fondat în 2012, clubul este succesorul oficial al FC Politehnica Timișoara, fondat în 1921, care a dat faliment și a fost dizolvat, în urma sezonului 2011-2012.[2] Clubul a fost format prin mutarea echipei ACS Recaș la Timișoara și redenumirea ei în ACS Poli Timișoara. Ei joacă în prezent în Liga I, în sezonul 2016-2017.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În vara anului 2012 A.C.S Poli Timișoara a luat ființă după desființarea FC Politehnica Timișoara . Valentin Velcea a continuat ca antrenor. ACS Poli Timișoara a reușit să strângă majoritatea jucătorilor care au evoluat la Politehnica Timișoara și a promovat în Liga I. Clubul a primit banii din bugetul său pentru noul sezon din partea autorităților locale. Una dintre cele mai mari victorii ale clubului în prima divizie a fost scorul de 2-0, obținute împotriva fostei campioane Dinamo București.

La data de 7 decembrie 2012, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a anunțat că ACS Poli a primit, gratuit, de la Marian Iancu, insigna FC Politehnica Timișoara, palmaresul, înregistrări, culorile și că acesta le poate utiliza începând cu sezonul 2013-14.

„Astăzi, 07.12.2012, am semnat acordul tripartit între SC Politehnica Timișoara, Asociația FC Politehnica Timișoara (AFC) și ACS Poli Timișoara , acord prin care:

  • Contractul de asociere va fi reziliat în participațiune dintre SC Politehnica Timișoara SA și AFC Politehnica Timișoara, prin care aceasta din urmă, ca deținătoare a palmaresului, culorilor și numelui Politehnica Timișoara, a conexat aceste valori ale Timișoarei la SC Politehnica Timișoara SA
  • Vom încheia un contract de asociere în participațiune între A.C.S Poli Timișoara și AFC Politehnica Timișoara, prin care aceasta din urmă, ca deținătoare a palmaresului, culorilor și numelui Politehnica Timișoara, va conexa aceste valori ale Timișoarei exclusiv la ACS Poli Timișoara ”

Cu toate acestea, din cauza complicațiilor apărute în formalitățile legale și din cauza datoriilor FC Politehnica, echipa a jucat în aceleași culori în sezoanele 2013-2014 și 2014-2015. Dar, la data de 28 mai 2015, ACS Poli a primit dreptul de a folosi numele, palmaresul și culorile Politehnicii Timișoara. Acestea au început să fie folosite începând cu sezonul 2015-2016.[3][4]

Echipa a avut parte de un sezon 2015-2016 dezamăgitor. Ea a început play-out-ul de pe locul 11 cu un obiectiv de a termina de a scăpa de retrogradare. Antrenorul Petre Grigoraș nu a reușit să își monteze jucătorii. Astfel, ACS Poli a terminat pe locul 13 și a retrogradat înapoi în Liga a II-a, iar situația clubului a devenit incertă. Însă, clubul Rapid București care promovase, s-a desființat, astfel că ACS Poli i-a luat locul.[5]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul "Dan Păltinișanu"

ACS Poli Timișoara își dispută meciurile pe "Dan Păltinișanu". Acest stadion este al doilea ca mărime din România și a fost construit în anul 1963, când avea 40.000 de locuri, iar în ultimii ani a suferit numeroase lucrări de modernizare. În prezent are capacitatea de 32.972 de locuri și instalație de nocturnă de 1456 lucși. Stadionul poartă numele fotbalistului timișorean Dan Păltinișanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la FC Politehnica Timișoara. Poli Timișoara s-a stabilit aici, și totodată s-a înființat sub actuala denumire, după dizolvarea Politehnicăi din cauza datoriilor imense adunate de către această echipă, care retrogradată în a doua ligă din postura de vicecampioană a României, nu a mai putut promova din cauza licenței, deși a terminat pe primul loc ediția imediat următoare a campionatului.


Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 13 august 2016
Nr. Poziție Jucător
1 România P Mădălin Smaranda
3 România F George Neagu
5 România M Adrian Poparadu
6 România F Harald Fridrich
7 România M Cristian Bărbuț
8 România M Marius Croitoru (Căpitan)
9 România A Alexandru Popovici
10 România M Cătălin Doman
11 România A Cătălin Vraciu
12 România M Sebastian Mailat
13 România F Cristian Scutaru
14 România M Alin Cârstocea
15 România F Cristian Bocșan
16 România F Deian Sorescu
17 România A Sebastian Velcotă
18 România M Andrei Artean
Nr. Poziție Jucător
19 România A Róbert Elek
23 România F Gabriel Cânu
24 România M Iulian Roșu
25 România P Cătălin Straton
26 România M Cosmin Bîrnoi
27 România F Denis Hăruț
30 România F Alin Șeroni
32 România F Bogdan Străuț
33 România P Vasile Curileac
38 România M Lucian Oprea
40 România P Mario Contra
49 România A Cristian Pădurariu
85 România A Octavian Drăghici
88 România M Mădălin Livan
94 România M Daniel Vădrariu

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]