ACS Poli Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la ACS Recaș)
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la clubul ce se consideră drept continuator al echipei fondate în 1921, FC Politehnica Timișoara. Pentru clubul deținut de fani, vedeți ASU Politehnica Timișoara.
ACS Poli Timișoara
ACS Poli Timisoara logo.svg
Informații generale
Nume complet Asociația Club Sportiv Poli Timișoara
Poreclă Alb-Violeții
Timișorenii
Bănățenii
Nume precedent(e) FC Politehnica Timișoara
Data fondării 2012
Culori         
Stadion Stadionul Dan Păltinișanu
(32.972 locuri)
Campionat Liga I
Proprietar Primăria Municipiului Timișoara
Președinte România Sorin Dragoi
Antrenor Leontin Grozavu[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online www.acspoli.ro
Echipament
Kit body thickwhitestripes.png
Kit body.svg
Kit right arm whitelower.png
Kit right arm.svg
Kit shorts whitesides.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body acspoli1718a.png
Kit body.svg
Kit right arm acspoli1718a.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Kit body acspoli1718h.png
Kit body.svg
Kit right arm borderonwhite.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Alternativ
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga I 2017-2018

ACS Poli Timișoara este un club profesionist de fotbal din Timișoara, județul Timiș, România. Înființat în 2012, clubul este succesorul FC Politehnica Timișoara, fondat în 1921, care a dat faliment și a fost dizolvat, în urma sezonului 2011-2012.[2] Noua echipă refondată în 2012 are suportul Primăriei Timișoara, a Consiliului Județean Timiș și a Universității Politehnice Timișoara.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Poli Timișoara[modificare | modificare sursă]

Echipa studențească, fondată odată cu crearea universității politehnice de către Traian Lalescu în 1921, a stat în conul de umbră al marilor echipe ale orașului din perioada interbelică, Ripensia și Chinezul. După război și după o scurtă vreme de succes ai rivalei CFR Timișoara, însă, Poli a preluat ștafeta fotbalului timișorean, dar nu a reușit la nici un moment dat să egaleze rezultatele obținute de cele două mari echipe ale Timișoarei înaintea perioadei comuniste. Având de suferit din cauza regimului dictatorial și deservind echipele centrale cu jucători, în mod silit, echipa emblemă a Timișoarei a oscilat adesea între primele doua eșaloane. În ciuda câtorva prezențe sporadice în cupele europene și a eliminării unor cluburi precum Celtic Glasgow și Atletico Madrid, Poli nu a reușit să câștige niciodată campionatul României.

La câțiva ani după căderea comunismului a urmat și decăderea echipei, în principal datorită scindării de universitate. Noul sponsor venit la club, italianul Claudio Zambon, nu a reușit să mențină echipa în primele ligi românești. Echipa ce reușea un egal în 1991 cu Real Madrid a ajuns, până în 1995, în divizia secundă. Acolo, echipa timișoreană nu a reușit să răzbească mai multe sezoane la rând, și a retrogradat ulterior până în Liga a IV-a.[3]

Mutarea AEK București la Timișoara[modificare | modificare sursă]

În 2002, în urma unor conflicte cu membrii fondatori ai clubului, Zambon a decis mutarea echipei la București. Clubul proaspăt promovat în prima ligă, AEK București, s-a mutat, în urma deciziei managerului Anton Doboș, la Timișoara. Acest club, prin asociere cu membrii fondatori ai FC Politehnica Timișoara, a preluat numele și culorile vechiului club, redenumindu-se Politehnica AEK Timișoara.[4] Revenirea în Divizia A a fost urmată la scurt timp de venirea unui sponsor puternic, în persoana fostului președinte al clubului, Marian Iancu, și a firmei cu sediul la Londra, Balkan Petroleum. Sponsorii respectivi au început să investească masiv în echipă, dorind ca echipa timișoreană să devină o putere a Ligii I. Prin urmare au fost aduși mulți fotbaliști de la FC Național București între care: Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Marius Popa și antrenorul Cosmin Olăroiu.

Litigiul cu Claudio Zambon[modificare | modificare sursă]

De la mutarea clubului AEK București în Timișoara, a început o serie de controverse între Claudio Zambon, patronul clubului de Liga a IV-a și conducerea clubului mutat la Timișoara. Claudio Zambon a susținut că palmaresul și culorile clubului îi aparțin și că AEK nu avea dreptul să preia numele de Politehnica și să folosească culorile alb-violet. Clubul Politehnica AEK a susținut că a primit dreptul de utilizare a culorilor prin contractul de asociere semnat cu membrii fondatori.[5]

Litigiul a ajuns până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care a dat dreptate lui Zambon, obligând gruparea lui Marian Iancu să-și schimbe numele și să folosească alte culori. Astfel, în 2007, echipa lui Marian Iancu și-a schimbat numele în FC Politehnica Știința 1921 Timișoara, dar Tribunalul de Arbitraj Sportiv a considerat că noua denumire este în continuare ușor de confundat cu cea a clubului din liga a IV-a, dând ca termen limită pentru schimbarea numelui data de 30 iunie 2008, altfel acest club ar fi putut să nu fie primit în Cupa UEFA, competiție în care s-a calificat în sezonul 2007-2008 al Ligii I. În consecință, de la această dată, clubul a fost redenumit Fotbal Club Timișoara, iar culorile clubului au devenit mov-alb-negru.[6]

Curtea Constituțională a respins apelul făcut de Claudio Zambon în instanță pentru recunoașterea palmaresului despre care afaceristul italian susținea că ar fi de drept în posesia lui. Universitatea Politehnica a câștigat astfel în instanță recunoașterea faptului că numele și culorile înregistrate la OSIM sunt „marcă înregistrată” și aparțin de drept acesteia. La începutul lunii septembrie, www.banateanul.ro dezvăluia în exclusivitate faptul că Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a trimis o adresă clubului FC Timișoara, prin care certifica faptul că „Politehnica 1921 Știința Timișoara” este marcă înregistrată, iar culorile, stema și toate celelalte însemne aparțin de drept clubului.

La 28 iunie 2008, în urma modificării înregistrate la Registrul Comerțului, FC Timișoara a redevenit Politehnica Timișoara, iar începând cu sezonul 2010-2011 va avea dreptul să folosească din nou denumirea de la data înființării clubului.[7]

În februarie 2011, Curtea de Apel București a decis că SC Fotbal Club Politehnica Timișoara SA, societatea la care Zambon era acționar, nu a intrat la data înființării sale în posesia mărcii, culorilor și a palmaresului clubului, acestea rămânând în proprietatea Asociației Fotbal Club Politehnica Timișoara, condusă de Marian Iancu. În motivarea deciziei se precizează că Asociația Fotbal Club Politehnica Timișoara nu a operat nicio transmitere a patrimoniului către societatea pe acțiuni deținută de Claudio Zambon și că a continuat să existe și să funcționeze chiar după întocmirea actului constitutiv al societății pe acțiuni.

Retrogradarea în Liga a II-a[modificare | modificare sursă]

În iunie 2011, Federația Română de Fotbal a decis să retrogradeze clubul pe motivul marilor datorii. În urma retrogradării, Marian Iancu nu a mai finanțat echipa și mulți jucători au plecat pe unde au putut. După un sezon în care echipa s-a clasat pe primul loc, clubul nu a primit licența și s-a desființat.

Reînființare[modificare | modificare sursă]

În vara anului 2012, ACS Poli Timișoara a luat ființă după desființarea FC Politehnica Timișoara. Valentin Velcea a continuat ca antrenor. ACS Poli Timișoara a reușit să strângă majoritatea jucătorilor care au evoluat la Politehnica Timișoara și a promovat în Liga I. Clubul a primit banii din bugetul său pentru noul sezon din partea autorităților locale. Una dintre cele mai mari victorii ale clubului în prima divizie a fost scorul de 2-0, obținute împotriva fostei campioane Dinamo București.

La data de 7 decembrie 2012, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a anunțat că ACS Poli a primit, gratuit, de la Marian Iancu, insigna FC Politehnica Timișoara, palmaresul, înregistrări, culorile și că acesta le poate utiliza începând cu sezonul 2013-14.

„Astăzi, 07.12.2012, am semnat acordul tripartit între SC Politehnica Timișoara, Asociația FC Politehnica Timișoara (AFC) și ACS Poli Timișoara , acord prin care:
 • Contractul de asociere va fi reziliat în participațiune dintre SC Politehnica Timișoara SA și AFC Politehnica Timișoara, prin care aceasta din urmă, ca deținătoare a palmaresului, culorilor și numelui Politehnica Timișoara, a conexat aceste valori ale Timișoarei la SC Politehnica Timișoara SA
 • Vom încheia un contract de asociere în participațiune între A.C.S Poli Timișoara și AFC Politehnica Timișoara, prin care aceasta din urmă, ca deținătoare a palmaresului, culorilor și numelui Politehnica Timișoara, va conexa aceste valori ale Timișoarei exclusiv la ACS Poli Timișoara ”

Cu toate acestea, din cauza complicațiilor apărute în formalitățile legale și din cauza datoriilor FC Politehnica, echipa a jucat în aceleași culori în sezoanele 2013-2014 și 2014-2015. Dar, la data de 28 mai 2015, ACS Poli a primit dreptul de a folosi numele, palmaresul și culorile Politehnicii Timișoara. Acestea au început să fie folosite începând cu sezonul 2015-2016. Echipa nu joacă însă cu fosta emblemă a Politehnicii și nici măcar nu folosește denumirea de „Politehnica Timișoara” ci de „Poli Timișoara”.

Echipa a avut parte de un sezon 2015-2016 dezamăgitor. Ea a început play-out-ul de pe locul 11 cu un obiectiv de a termina de a scăpa de retrogradare. Antrenorul Petre Grigoraș nu a reușit să își monteze jucătorii. Astfel, ACS Poli a terminat pe locul 13 și a retrogradat înapoi în Liga a II-a, iar situația clubului a devenit incertă. Însă, clubul Rapid București care promovase, s-a desființat, astfel că ACS Poli i-a luat locul.[8] Din cauza mai multor datorii acumulate din sezonul precedent, echipa a început campionatul cu o penalizare de 14 puncte.[9] În ciuda acestui fapt, Poli a reușit să se salveze de la retrogradarea directă, a terminat pe locul 12 și a jucat barajul cu UTA Arad, pe care l-a câștigat cu 5-2 la general și astfel a rămas în prima divizie.[10][11]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Stemele de-a lungul istoriei

Liga I

Liga a II-a

Cupa României

Cupa Ligii

Cupa UEFA

Liga Campionilor

UEFA Europa League

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 20 august 2017.
Nr. Poziție Jucător
1 România P Mădălin Smaranda
2 România F Denis Haruț
3 România F Valentin Crețu
5 România M Cosmin Bîrnoi
7 România M Alexandru Ciucur
8 România M Marius Croitoru (Vice-căpitan)
9 Brazilia A Miguel Bianconi
10 România M Cătălin Doman
12 România M Sebastian Mailat
13 România M Gabriel Vașvari
15 România F Cristian Bocșan
16 Croația M Josip Šoljić
17 România F Cristian Melinte
18 România M Andrei Artean
Nr. Poziție Jucător
20 România F Alexandru Țigănașu
22 România M Alexandru Munteanu
23 România F Gabriel Cânu (Căpitan)
25 România P Cătălin Straton
30 România F Alin Șeroni
32 România F Bogdan Străuț
33 România P Vasile Curileac
35 România M Eduard Codrean
38 România F Cristian Podină
43 România M Slagian Andreici
45 România M Narcis Popan
46 România M Lucian Oprea
47 România F Ciprian Sturz
85 România A Octavian Drăghici

Jucători împrumutați[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
6 România F Harald Fridrich (la CSM Lugoj)
14 România A Cristian Pădurariu (la CSM Lugoj)
39 România M David Pop (la ACS Ghiroda)
41 România A Damir Totić (la [ACS Ghiroda)
42 România M Sebastian Velcotă (la CSM Școlar Reșița)
România P Mario Contra (la ACS Ghiroda)
Nr. Poziție Jucător
România P Sebastian Ureche (la ACS Ghiroda)
România F Denis Ciobanu (la ACS Ghiroda)
România F Radu Motreanu (la ASU Politehnica Timișoara)
România F Ionuț Murariu (la ACS Ghiroda]])
România M Raul Cochințu (la ACS Ghiroda)
România M Alexandru Dincă (la ACS Ghiroda)


ACS Poli II[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
1 România P Cătălin Trifon
2 România F Daniel Filip
3 România F Cristian Podină
4 România F Alexandru Iordache
5 România M Alexandru Lazăr
6 România F Alexandru Strein
7 România M Emanuel Vasi
8 România M Eduard Codrean
10 România M Narcis Popan
13 România M Raul Cochințu (Căpitan)
14 România M Slagian Andreici
Nr. Poziție Jucător
15 România F Ciprian Sturz
17 România F Alexandru Cherecheș
18 România A Daniel Sîrbu
19 România A Sergiu Sâplăcan
21 România M Alexandru Bodochi
24 România F Adrian Sevici
25 România F Sinisa Sporin
26 România F Ilie Birău
29 România P Mario Contra
42 România F Gabriel Gavriluță

Record european[modificare | modificare sursă]

Liga Campionilor UEFA / Cupa Campionilor Europeni[modificare | modificare sursă]

Sezon Runda Țara Club Acasă Deplasare General
2009-2010 Turul trei preliminar Ucraina Ucraina Shakhtar Donetsk 0 – 0 2 – 2 (a) 2 – 2
Runda play-off Germania Germania Stuttgart 0 – 2 0 – 0 0 – 2

Cupa Cupelor[modificare | modificare sursă]

Sezon Runda Țara Club Acasă Deplasare General
1980-1981 Turul I Scoția Scoția Celtic 1 – 0 1 – 2 (a) 2 – 2
Turul II Anglia Anglia West Ham United 1 – 0 0 – 4 1 – 4
1981-1982 Runda preliminară Germania de Est Republica Democrată Germană 1. FC Lokomotive Leipzig 2 – 0 0 – 5 2 – 5

UEFA Europa League / Cupa UEFA[modificare | modificare sursă]

Sezon Rundă Țară Club Acasă Deplasare General
1978-1979 Turul I Ungaria Ungaria MTK Hungária FC 2 – 0 1 – 2 3 – 2
Turul II Ungaria Ungaria Budapest Honved FC 2 – 0 0 – 4 2 – 4
1990-1991 Turul I Spania Spania Atlético Madrid 2 – 0 0 – 1 2 – 1
Turul II Portugalia Portugalia Sporting CP 2 – 0 0 – 7 2 – 7
1992-1993 Turul I Spania Spania Real Madrid 1 – 1 0 – 4 1 – 5
2008-2009 Turul I Serbia Serbia Partizan 1 – 2 0 – 1 1 – 3
2009-2010 Faza grupelor Olanda Olanda Ajax 1 – 2 0 – 0 Locul 4
Croația Croația Dinamo Zagreb 0 – 3 2 – 1
Belgia Belgia Anderlecht 0 – 0 1 – 3
2010-2011 Turul III preliminar Finlanda Finlanda MYPA 3 – 3 2 – 1 5 – 4
Play-off Anglia Anglia Manchester City 0 – 1 0 – 2 0 – 3

Bilanț general[modificare | modificare sursă]

UEFA Champions League:

Apariții Meciuri Victorie Egal Înfrângere GP
1 4 0 3 1 2 4

Cupa UEFA/UEFA Europa League:

Apariții Meciuri Victorie Egal Înfrângere GP
6 22 6 4 12 20 38

Cupa Cupelor UEFA:

Apariții Meciuri Victorie Egal Înfrângere GP
2 6 3 0 3 5 11

Total:

Apariții Meciuri Victorie Egal Înfrângere GP
9 32 9 7 16 27 53

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul "Dan Păltinișanu"

ACS Poli Timișoara își dispută meciurile pe „Dan Păltinișanu”. Acest stadion este al doilea ca mărime din România și a fost construit în anul 1963, când avea 40.000 de locuri, iar în ultimii ani a suferit numeroase lucrări de modernizare. În prezent are capacitatea de 32.972 de locuri și instalație de nocturnă de 1456 lucși. Stadionul poartă numele fotbalistului timișorean Dan Păltinișanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la FC Politehnica Timișoara. Poli Timișoara s-a stabilit aici, și totodată s-a înființat sub actuala denumire, după dizolvarea Politehnicii din cauza datoriilor imense adunate de către această echipă, care retrogradată în a doua ligă din postura de vicecampioană a României, nu a mai putut promova din cauza licenței, deși a terminat pe primul loc ediția imediat următoare a campionatului.

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Jucători notabili[modificare | modificare sursă]

# Nume Carieră Meciuri Goluri
1 Dan Păltinișanu 1970–1985 271 24
2 Sorin Vlaicu 1987–2001 244 25
3 Emerich Dembrovschi 1966–1981 208 51
4 Valentin Velcea 1990–2006 180 12
5 Iosif Rotariu 1980–2000 173 33
6 Dan Alexa 2001–2011 138 5
7 Mircea Oprea 2000–2007 132 28
8 Gheorghe Bucur 2005–2010 124 52

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ OFICIAL | Leo Grozavu a semnat cu ACS Poli Timişoara, ProSport, 6 februarie 2018, accesat în 21 februarie 2018 
 2. ^ ACS Poli Timisoara are, oficial, palmares. Instanta a decis: culorile si numele ii raman definitiv”. Tion. http://www.tion.ro/acs-poli-timisoara-are-oficial-palmares-instanta-a-decis-culorile-si-numele-ii-raman-definitiv/1614071. Accesat la 22 august 2016. 
 3. ^ http://www.poli.verve.ro/
 4. ^ Jonathan Wilson (23 august 2002). „Politehnica mania hits Romania” (în engleză). uefa.com. http://www.uefa.com/magazine/news/kind=8/newsid=30751.html. Accesat la 3 iulie 2008. 
 5. ^ Poli Timișoara ține la nume”. Prosport. 11 mai 2008. http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/poli-timisoara-tine-la-nume-2627002. Accesat la 3 iulie 2008. 
 6. ^ Octavian Cojocaru (2 iulie 2008). „Poli a devenit FC Timișoara”. Evenimentul zilei. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/810672/Poli-a-devenit-FC-Timisoara/. Accesat la 3 iulie 2008. 
 7. ^ Bănățenii și-au recăpătat numele, din sezonul viitor echipa se va numi Poli Timișoara”.
 8. ^ LPF a exclus Rapidul din Liga 1.”. Prosport. http://www.prosport.ro/sport-life/special/oficial-lpf-a-exclus-rapidul-din-liga-1-dinamo-acs-poli-se-joaca-sambata-de-la-ora-21-00-ne-manifestam-regretul-ca-fotbalul-romanesc-pierde-un-club-ca-rapid-reactia-lui-valerii-moraru-15542893. Accesat la 14 august 2016. 
 9. ^ ACS Poli are 14 puncte penalizare”. 20 iulie 2016. http://liga2.prosport.ro/seria-2/acs-poli-ar-intra-in-liga-1-pe-locul-rapidului-cu-14-puncte-penalizare-si-1-5-milioane-de-euro-datorii-ce-calcule-face-presedintele-ioan-miculas-15533958. Accesat la 30 iulie 2016. 
 10. ^ Chiajna se salvează, ACS Poli la baraj, Pandurii retrogradează!”. 4 iunie 2017. http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/foto-si-video-final-de-sezon-dramatic-pentru-echipele-din-play-out-chiajna-se-salveaza-acs-poli-la-baraj-pandurii-retrogradeaza-vezi-clasamentul-final-512665.html. Accesat la 20 august 2017. 
 11. ^ Timișoara a câștigat și returul barajului și rămâne în Liga 1”. 15 iunie 2017. http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Liga+1/UTA+-+ACS+Poli+de+la+ora+17+30+. Accesat la 20 august 2017. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]