Sari la conținut

Simone Martini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Simone Martini
Date personale
Născut1284[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Siena, Republica Siena⁠(d)[5] Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[6] Modificați la Wikidata
Avignon, Grand Avignon⁠(d), Franța[7] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
miniator[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[8] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
PregătireGiotto di Bondone  Modificați la Wikidata
Profesor pentruLippo Memmi[*][[Lippo Memmi (pictor italian)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăInternational Gothic[*][[International Gothic (art style)|​]], Școala de la Siena  Modificați la Wikidata
Opere importanteGuidoriccio da Fogliano all'assedio di Montemassi[*][[Guidoriccio da Fogliano all'assedio di Montemassi (fresco by Simone Martini)|​]], Annunciation with St. Margaret and St. Ansanus[*][[Annunciation with St. Margaret and St. Ansanus (pictură de Simone Martini)|​]], Orsini Polyptych[*][[Orsini Polyptych (painting by Simone Martini)|​]], Triptych of Saint Augustine[*][[Triptych of Saint Augustine (pictură de Simone Martini)|​]], Polyptych of Saint Dominique[*][[Polyptych of Saint Dominique (pictură de Simone Martini)|​]], le Christ adoré par les anges, la Vierge à l'Enfant à Avignon[*][[le Christ adoré par les anges, la Vierge à l'Enfant à Avignon |​]]  Modificați la Wikidata

Simone Martini (n. 1284, Siena, Republica Siena⁠(d) – d. , Avignon, Grand Avignon⁠(d), Franța) a fost un pictor italian născut în Siena. A fost un nume important în dezvoltarea picturii italiene timpurii și a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea picturii gotice internaționale.

Se crede că Martini ar fi fost elevul lui Duccio di Buoninsegna, cel mai important pictor sienez al vremii. Conform pictorului și istoricului de artă renascentist Giorgio Vasari, Martini ar fi fost de fapt elevul lui Giotto și ar fi călătorit cu el la Roma pentru a picta în vechea Basilică Sfântul Petru unde Giotto executa un mozaic. Simone, împreună cu cumnatul său Lippo Memmi, a realizat una dintre capodoperele picturii gotice, Buna Vestire cu Sfânta Margareta și Sfântul Ansanus. Există foarte puține informații scrise cu privire la viața lui Simone iar atribuirea multor lucrări ale sale se află încă în dezbatere.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fără îndoială Simone și-ar fi început ucenicia la o vârstă mică după cum era practica normală. Printre primele sale lucrări documentate este Maestà din 1315, aflată la Palazzo Pubblico din Siena. O copie a lucrării, executată la scurt timp după aceea de Lippo Memmi în San Gimignano, indică influența puternică pe care o avea Simone asupra altor artiști din secolul al XIV-lea. Ducând mai departe tradiția sieneză, stilul lui Simone se afla în contrast cu sobrietatea și monumentalitatea stilului florentin și este caracterizat prin aspectele fine, stilizate și decorative, sinuozitatea liniilor și prin eleganță. Arta lui Simone a fost posibilă datorită anluminurilor franceze și sculpturii în fildeș. Asemenea lucrări de artă au fost aduse în Siena în secolul al XIV-lea prin Via Francigena, principala rută comercială și de pelerinaj dintre nordul Europei și Roma.

Alte lucrări importante ale lui Simone includ Sfântul Louise din Toulouse Încoronând Regele (1317) aflată la Museo di Capodimonte din Napoli, Polipticul Sfânta Ecaterina din Alexandria (1319) aflat la Pisa și Buna Vestire cu Sfânta Margareta și Sfântul Ansanus (1333) din Galeria Uffizi, Florența, precum și fresce la Capela San Martino din Bazilica Sfântul Francisc din Assisi. Francesco Petrarca a devenit un prieten al lui Simone în timp ce acesta se afla în Avignon iar două dintre sonetele lui Petrarca (Canzoniere 96 și 130) fac referire la un portret al Laurei de Noves despre care se presupune că Simone l-ar fi pictat pentru poet (conform lui Vasari).

Simone Martini a decedat în 1344 în timp ce se afla în slujba Curții Papale din Avignon.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Art UK, accesat în  
  3. ^ a b Simone Martini, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  4. ^ a b Simone Martini, KulturNav, accesat în  
  5. ^ „Simone Martini”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ „Simone Martini”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Vasari, Giorgio — traducere de George Bull (1965) — Lives of the Artists, Penguin Classics