Search for Extra-Terrestrial Intelligence

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „SETI” trimite aici. Pentru faraon vedeți Seti I.

SETI este un acronim de la expresia engleză Search for Extra-Terrestrial Intelligence (în română Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente). Este vorba despre căutarea în cosmos a unor semnale ce ar putea proveni de la civilizații extraterestre dezvoltate, inteligente. Există și un institut internațional de cercetare pe acest domeniu, numit SETI Institute, aflat în orașul Mountain View din California, SUA.

Căutarea[modificare | modificare sursă]

Desigur că în Sistemul Solar, chiar dacă cumva ar exista viață extraterestră primitivă, o viață extraterestră inteligentă nu există. Ea trebuie căutată în zone mult mai întinse ale cosmosului.

Începând din anul 1960 au fost lansate câteva programe științifice de căutare a acesteia, printre care și căutări de semnale în domeniul radio din spectrul undelor electromagnetice.

Pentru călătorii interstelare, care în romanele science-fiction se întâlnesc atât de des, este pentru omenire mult prea devreme, dificultățile unei astfel de călătorii fiind încă de neînvins, cauza principală fiind distanțele copleșitoare dintre Pământ și alte planete (exoplanete), precum și timpul necesar, corespunzător distanței.

În locul acestora, astronomii cercetează deja bolta cerească cu ajutorul radiotelescoapelor, sperând ca într-o bună zi să recepționeze semnale de la o civilizație de pe vreo planetă îndepărtată, de undeva din Univers. Această speranță impune ca civilizația îndepărtată să dispună la rândul ei de sisteme de producere și transmisie a semnalelor radio la mari distanțe. În plus mai este nevoie și ca respectiva civilizație să se afle într-un stadiu de dezvoltare și organizare socială cât de cât corespunzător cu al nostru, deci este nevoie și de o coincidență în timp, care și ea este foarte puțin probabilă.

Totuși nici măcar cercetările efectuate aici pe Pământ nu sunt simple, aceasta iarăși din cauza imenselor întinderi ale Universului și galaxiilor. Numai galaxia noastră, Calea Lactee, conține peste 100 miliarde de stele, și are un diametru de circa 100.000 ani-lumină. Alte galaxii conțin stele și mai îndepărtate. Un mic procent din aceste stele ar putea prezenta planete cu condiții fizice favorabile vieții. Pentru a găsi însă un semnal încă total necunoscut, venit de undeva din cosmos, este fără îndoială nevoie de tehnici, dar și de strategii de căutare deosebit de sofisticate. Până în ziua de azi (2011) încă nu se poate nici măcar aprecia numărul eventualelor civilizații din Calea Lactee cu care civilizația omenească ar putea intra în contact în viitor. În plus, nu se poate aprecia nici cât va dura căutarea: decenii, milenii, sau poate chiar milioane de ani?

Critici[modificare | modificare sursă]

Ufologul american și fost fizician nuclear Stanton T. Friedman critică puternic programul de cercetare SETI. El contestă premisa implicită a SETI, care presupune că nu a existat nicio vizită extraterestră pe planeta noastră - deoarece SETI caută doar semnale (radio sau similare) din cosmos, dar nu și inteligențe extraterestre sau ființe nepământene de pe Pământ. El susține că importanța și pretențiile publice larg răspândite ale celor implicați în programul SETI au avut tendința de a preveni cercetările mai serioase ale OZN-urilor, inclusiv cercetările unor jurnaliști[1] (p. 129). El a „redenumit” SETI ca fiind „Silly Effort To Investigate” (Efort stupid de investigare)[2][3]

Friedman l-a criticat pe Carl Sagan, un susținător al SETI, pentru ignorarea unor dovezi empirice, cum ar fi Raportul special nr. 14 „600-plus UNKNOWNS” al Project Blue Book. Friedman a susținut că aceste date empirice contrazic direct afirmația lui Sagan din cartea Other Worlds, potrivit căreia „cazurile de încredere sunt neinteresante și cazurile interesante sunt nesigure”. Concret, Friedman se referă la un tabel din Raportul special nr. 14 al Project Blue Book care, spune el, «cu cât calitatea observației este mai bună, cel mai probabil că va fi catalogată ca „necunoscută” și mai puțin probabil că aceasta va fi listată ca „informație insuficientă”» [1](p. 42).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Friedman, S. (2008). Flying Saucers and Science: A Scientist Investigates the Mysteries of UFOs. Franklin Lakes, NJ: New Page Books ISBN 978-1-60163-011-7
  2. ^ [1]
  3. ^ De ce nu se accepta fenomenul OZN?, Revista Magazin, 21 iunie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video