Telescopul Allen Array

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Allen Telescope Array)
Sari la navigare Sari la căutare
Telescopul Allen Array
C G-K - DSC 0421.jpg
The Allen Telescope Array (ATA-42), October 11, 2007.
Stil telescopradiointerferometru[*]
Gregorian telescope[*][[Gregorian telescope (type of reflecting telescope)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial

Telescopul Allen Array - Allen Telescope Array (ATA), cunoscut anterior ca One Hectare Telescope (1hT), este un radiotelescop dedicat observațiilor astronomice și a căutării simultane a inteligenței extraterestre (SETI).[1][2] Este situat la Observatorul Radio din Hat Creek din comitatul Shasta, la 290 mile (470 km) nord-est de San Francisco, California.

Proiectul a fost inițial dezvoltat ca un efort comun între Institutul SETI și Laboratorul de Radio Astronomie (RAL) de la Universitatea din California, Berkeley (UC Berkeley), cu fonduri obținute dintr-o donație inițială de 11,5 milioane de dolari americani din partea Paul G. Allen Family Foundation. Prima fază a construcției a fost finalizată, iar Telescopul Allen Array a devenit în sfârșit operațional la 11 octombrie 2007 cu 42 de antene (ATA-42), după ce Paul Allen (co-fondatorul Microsoft) a strâns încă 13,5 milioane de dolari pentru a susține construcția primei și a celei de a doua faze.[3][4]

Cu toate că Allen, per total, a contribuit cu mai mult de 30 de milioane de dolari la proiect, nu a reușit să construiască cele 350 de antene de 6,1 m diametru planificate inițial,[5] iar proiectul a avut probleme de funcționare continuă între aprilie și august 2011, după care au fost reluate observațiile. [6] [7] [8] [9] Ulterior, UC Berkeley a ieșit din proiect în aprilie 2012. Facilitatea este acum administrată de SRI International (fostul Institut de Cercetare Stanford), un institut independent de cercetare nonprofit.[10] Începând cu anul 2016, Institutul SETI efectuează observații [11] cu Telescopul Allen Array între orele 18:00 și 6:00 zilnic.

În august 2014, instalația a fost amenințată de un incendiu forestier din zonă și a fost închisă pe termen scurt.[12]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Daniel Terdiman (). „SETI's large-scale telescope scans the skies”. CNET News. Accesat în . 
 2. ^ John Johnson Jr. (). „Aliens get a new switchboard: a SETI radio telescope in Northern California”. The Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Dennis Overbye (). „Stretching the Search for Signs of Life”. The New York Times. Accesat în . 
 4. ^ Staff writers (). „Skies to be swept for alien life”. BBC News. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ Shostak, Seth (). „When Will We Find the Extraterrestrials?” (PDF). SETI.org. Engineering & Science. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 6. ^ Hardy, Michael (). „Federal Computer Week”. Fcw.com. Accesat în . 
 7. ^ Pierson, Tom (). „Status of the Allen Telescope Array” (PDF). SETI.org. SETI Institute. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 8. ^ John Cook (). „Search for ET continues as Paul Allen-backed telescope hits short-term funding goal”. Accesat în . 
 9. ^ (Press release).  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ Robert Sanders (). „UC Berkeley passes management of Allen Telescope Array to SRI”. UC Berkeley NewsCenter. Accesat în . 
 11. ^ Harp, Gerald R. „SETI Signal Searching”. SETI.org. SETI Institute. Accesat în . 
 12. ^ Shostak, Seth (). „Forest Fires in Vicinity of Allen Telescope Array”. SETI.org. SETI Institute. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]