Xenoarheologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Xenoarheologia este o forma ipotetică de arheologie care apare mai ales în lucrări science-fiction. Xenoarheologia se ocupă cu studiul rămășițelor unei civilizații extraterestre dispărute sau care s-a mutat în alt loc. În prezent, deoarece nu există tehnologia călătoriei interstelare și, prin urmare, nu există contact cu alte civilizații, xenoarheologia nu este practicată de arheologii tereștri.

Cuvântul Xenoarheologie este format din cuvintele grecești xenos (ξένος) (cu sensul de străin) și archaiologia (cu sensul de Studierea anticilor). Archaiologia, Αρχαιολογία, este compus la rândul lui din αρχαίος archàios "antic" și λόγος, lògos = "discurs" sau "studiu")

În science-fiction[modificare | modificare sursă]

Xenoarheologia este o temă comună în science-fiction. Lucrările despre căutarea și explorarea obiectelor extraterestre enigmatice au fost ironic catalogate ca fiind lucrări în genul Big Dumb Object.

Unul dintre cele mai proeminente exemple de xenoarheologie în ficțiune este romanul lui Arthur C. Clarke, Rendezvous with Rama. Alte exemple notabile: povestirea Omnilingual de H. Beam Piper sau seria Heritage Universe de Charles Sheffield.

Romanele science-fiction ale lui Jack McDevitt prezintă și ele mistere arheologice din istoria unor rase extraterestre.

Scenariul din Mass Effect prezintă tehnologiile unei rase extraterestre sub formă unor construcții, mecanisme de transport, structuri și mașini care au rămas după dispariția acelei rase.

Acțiunea principală din Halo: Combat Evolved are loc în structuri uriașe create de o supercivilizație extraterestră dispărută. Aceste structuri apar și în Halo 2 sau Halo 3.

Romane[modificare | modificare sursă]

Povestiri[modificare | modificare sursă]

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mihm, C. & Craig, J., Destination: Outer Space