Kepler-452b

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Concept artistic comparativ al dimensiunilor Terrei și Kepler-452b

Kepler-452b este o planetă ce orbitează în jurul stelei Kepler-452 (constelația Lebăda). Aceasta a fost identificată cu ajutorul telescopului spațial Kepler, descoperirea fiind anunțată public de către NASA la 23 iulie 2015. Este prima planetă „similară” Pământului descoperită în „zona locuibilă” a unei stele foarte asemănătoare cu Soarele[1]; totodată este a doua, cea mai asemănătoare Pământului planetă cunoscută până în prezent (după Kepler-438B).

Intitulată într-un comunicat de presă drept Pământul 2.0, nou descoperita planetă se află la o distanță de 1.400 de ani lumină de Terra[2]; ținând cont de actuala viteză a sondei New Horizons, cea mai rapidă la moment, aceasta ar ajunge la destinație în cca. 25,8 mln. de ani.[3]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Steaua părinte[modificare | modificare sursă]

Steaua „părinte” este în aceeași clasă spectrală ca Soarele (G2V), dar cu 20% mai luminoasă, ceea ce se datorează în principal vârstei mai înaintate de cca. 6 miliarde de ani, cu cca. 1,5 miliarde de ani mai mult decât Soarele[4] (stelele își cresc luminozitatea pe măsură ce îmbătrânesc)[5] dar și masei puțin mai mari (cu 3,7%). Steaua are un diametru cu 11% mai mare ca al Soarelui[6][7] și o temperatură foarte apropiată: 5757K, spre deosebire de 5778K pentru Soare.

Planeta[modificare | modificare sursă]

Planeta[8][9] orbitează la o distanță de 1,046 u.a., adică cca. 5% mai mare ca distanța orbitală medie a Pământului, are o perioadă de revoluție de 385 de zile, comparativ cu cea a Pământului de 365 de zile.[2]

Kepler-452b este cu aproximativ 60% mai mare în diametru decât Terra, și se găsește în mod preliminar în zona locuibilă a stelei „părinte”.[10][11]

Este de 5 ori mai masivă ca Pământul și are o accelerație gravitațională la suprafață aprox. dublă, dar calcule ale masei planetei sunt doar estimative.[10] Este o planetă telurică (terestră), dar probabil în categoria celor super-terestre, probabil activă geologic și vulcanică din cauza masei și densității crescute. Este probabil acoperită cu un strat des de nori de apă și cu o cantitate substanțială de apă în atmosferă. De la suprafață, steaua sa ar arăta aproximativ identic cu Soarele privit de pe Pământ.[12]

Ar mai putea fi și o planetă gazoasă din categoria unui Mini-Neptun.[13], dar pe baza măsurătorilor actuale are șanse mari să fie telurică.

Planeta primește cu 10% mai multă energie solară per suprafață ca Terra[6] și ar putea susține un efect de seră scăpat de sub control, similar planetei Venus.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

O diagramă a orbitei lui Kepler-452b în sistemul Kepler-452, comparativ cu Sistemul Solar interior și sistemul Kepler-186, cu zonele locuibile probabile.
{{{1}}}
Concepție artistică a Pământului (stânga) cu Kepler-452b, care are un diametru cu 60% mai mare.
{{{1}}}
Comparație a planetelor mici descoperite de Kepler în zonele locuibile ale stelelor-gazdă.
{{{1}}}
Comparație a lui Kepler-452b și a altor planete asemănătoare și Pământul
{{{1}}}

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Chou, Felicia; Johnson, Michelle (). „NASA's Kepler Mission Discovers Bigger, Older Cousin to Earth” (Press release). NASA. Accesat în . 
 2. ^ a b NASA a desoperit exoplaneta Kepler-452b care ar putea găzdui viață ca pe Pământ Playtech.ro
 3. ^ „NASA telescope discovers Earth-like planet in star's 'habitable zone”. BNO News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Jenkins, Jon M.; Twicken, Joseph D.; Batalha, Natalie M.; Caldwell, Douglas A.; Cochran, William D.; Endl, Michael,... & Boruck, William J. (). „Discovery and validation of Kepler-452b: A 1.6 R⨁ super Earth exoplanet in the habitable zone of a G2 star”. The Astronomical Journal. Institute of Physics. 105 (2). doi:10.1088/0004-6256/150/2/56. 
 5. ^ Pe măsură ce stelele își epuizează combustibilul fuzionabil (hidrogen) aceasta crește compresia gravitațională, ceea ce accelerează rata de fuziune, care se manifestă printr-o creștere a luminozității stelei, cel puțin atât timp cât steaua face parte din secvența principală
 6. ^ a b Chou, Felicia; Johnson, Michelle (). „NASA's Kepler Mission Discovers Bigger, Older Cousin to Earth”. NASA. Accesat în . 
 7. ^ Rincon, Paul (). 'Earth 2.0' found in Nasa Kepler telescope haul”. BBC. Accesat în . 
 8. ^ NASA a descoperit "varul mai mare" al planetei noastre - Kepler-452b Science.Hotnews.ro
 9. ^ „NASA Exoplanet Archive – Confirmed Planet Overview – Kepler-452b”. NASA Exoplanet Archive. . Accesat în . 
 10. ^ a b Feltman, Rachel (). „Scientists discover 12 new potential Earth-like planets”. The Washington Post. Accesat în . 
 11. ^ Witze, Alexandra (). „NASA spies Earth-sized exoplanet orbiting Sun-like star”. Nature. Accesat în . 
 12. ^ „lucrare științifică NASA despre descoperire”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Rincon, Paul (). 'Earth 2.0' found in Nasa Kepler telescope haul”. BBC News. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kepler-452b

Vezi și[modificare | modificare sursă]