Sari la conținut

Extremofil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Termofilele, o subcategorie a extremofilelor, produc aceste culori vii din Grand Prismatic Spring, Yellowstone National Park

Extremofile se referă la acele organisme care pot supraviețui în condiții extreme. Câteva tipuri de organisme extremofile după temperatură sunt termofilele, psihrofilele și hipertermofilele. De asemenea, există organisme halofile, acidofile și xerofile.[1][2] Prin contrast, organismele care trăiesc în medii de viață obișnuite se numesc organisme mezofile sau neutrofile.

Caracteristici

[modificare | modificare sursă]

În anii '80 și '90, biologii au descoperit că viața microbiană este ușor adaptabilă la medii de viață extreme - medii extrem de fierbinți, acidice, care sunt toxice organismelor mai complexe.

Unii oameni de știință chiar au concluzionat că viața ar fi apărut în izvoarele termale de mare adâncime, mult sub suprafața oceanelor.
[3] Potrivit astrofizicianului Dr. Steinn Sigurdsson, "Există spori viabile de bacterii găsiți pe Pământ, care sunt vechi de 40 de milioane de ani - și cunoaștem că sunt foarte rezistenți la radiații."[4] Pe 6 februarie 2013, oamenii de știință au raportat că au găsit bacterii care trăiau într-un lac rece și întunecat, la mai mult de doi kilometri sub gheața din Antarctica.[5] Pe 17 martie 2013, oamenii de știință au găsit dovezi că forme de viață microbiene există în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ.[6][7] Potrivit unui cercetător," Poți găsi microbi peste tot - sunt extremi de adaptabili și supraviețuiesc oriunde s-ar afla."[6]

Există numeroase clase de organisme extremofile. Aceste clasificări nu sunt exclusive.

Acidofil
Un organism a cărui creștere optimă este la un pH mai scăzut de 3.
Alcalofil
Un organism a cărui creștere optimă este la un pH mai mare de 9.
Anaerob
Un organism care nu are nevoie de oxigenpentru a crește, precum Spinoloricus Cinzia. Există două subclase: un organism facultativ anaerob poate tolera atât condițiile aerobe, cât și pe cele anaerobe. Un organism obligatoriu anaerob moare în prezența oxigenului.
Criptoendolit
Un organism care trăiește în spații microscopice, în interiorul pietrelor.
Halofil
Un organism care are nevoie de minimum 0.2M săruri (NaCl) pentru creștere[8]
  1. ^ Rampelotto, P. H. (). „Resistance of microorganisms to extreme environmental conditions and its contribution to Astrobiology”. Sustainability. 2 (6): 1602–1623. doi:10.3390/su2061602. 
  2. ^ Rothschild, L.J.; Mancinelli, R.L. (). „Life in extreme environments”. Nature. 409 (6823): 1092–1101. doi:10.1038/35059215. PMID 11234023. 
  3. ^ „Mars Exploration - Press kit” (PDF). NASA. iunie 2003. Accesat în . 
  4. ^ BBC Staff (). „Impacts 'more likely' to have spread life from Earth”. BBC. Accesat în . 
  5. ^ Gorman, James (). „Bacteria Found Deep Under Antarctic Ice, Scientists Say”. New York Times. Accesat în . 
  6. ^ a b Choi, Charles Q. (). „Microbes Thrive in Deepest Spot on Earth”. LiveScience. Accesat în . 
  7. ^ Glud, Ronnie; Wenzhöfer, Frank; Middleboe, Mathias; Oguri, Kazumasa; Turnewitsch, Robert; Canfield, Donald E.; Kitazato, Hiroshi (). „High rates of microbial carbon turnover in sediments in the deepest oceanic trench on Earth”. Nature Geoscience. 6 (4): 284–288. Bibcode:2013NatGe...6..284G. doi:10.1038/ngeo1773. Accesat în . 
  8. ^ Cavicchioli, R.


Legături externe

[modificare | modificare sursă]