Sari la conținut

Incidentul OZN de la Roswell

33°58.1′N 105°14.6′V (Incidentul OZN de la Roswell) / 33.9683°N 105.2433°V
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Incidentul OZN de la Roswell
Ziarul din Roswell, Roswell Daily Record din 8 iulie 1947, anunțând "capturarea" unei "farfurii zburătoare," de către United States Army, în apropierea localității.
Sumar OZN
Dată8 iulie 1947
TipOZN, resturi și cadavre extraterestre
Loclângă Roswell, New Mexico
33°58.1′N 105°14.6′V ({{PAGENAME}}) / 33.9683°N 105.2433°V

În incidentul OZN de la Roswell se presupune că s-au recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre străine, de la un obiect neidentificat care s-a prăbușit în apropiere de Roswell, sediul comitatului Chaves, statul New Mexico, SUA, în iunie sau iulie 1947. De la sfârșitul anilor 1970, incidentul a fost obiectul unor controverse intense și obiectul unor teorii ale conspirației cu privire la natura reală a obiectului care s-a prăbușit.

Armata Statelor Unite ale Americii, United States Army, susține că ceea ce s-a întâmplat a fost doar recuperarea resturilor unui balon experimental de supraveghere la mare altitudine care aparținea unui program secret numit Mogul[1]; cu toate acestea, mulți susținători ai OZN-urilor spun că, de fapt, o navă extraterestră s-a prăbușit și câteva cadavre au fost recuperate și că apoi militarii au început o operațiune de mușamalizare. Incidentul s-a transformat într-un fenomen foarte cunoscut în cultura populară, ceea ce face ca numele Roswell să fie sinonim cu OZN-urile. Este pe primul loc ca fiind unul dintre incidentele cele mai mediatizate și controversate despre un presupus OZN.[2]

Contextul[modificare | modificare sursă]

În data de 8 iulie 1947, Roswell Army Air Field (RAAF), biroul de informații publice din Roswell, New Mexico, a emis un comunicat de presă[3] în care precizează că personalul din compania 509th Bomb Group a recuperat o farfurie zburătoare prăbușită în apropiere de o fermă din Roswell, ceea ce a mărit interesul mass-mediei pentru acest subiect. În ziua următoare, presa a raportat că cel ce era comandant general al Air Force, a afirmat că, de fapt, un balon cu radar de urmărire a fost recuperat de către personalul RAAF și nu un disc zburător[4] Ulterior a avut loc o conferință de presă care a confirmat că a fost un balon meteorologic.

Documente date publicității[modificare | modificare sursă]

Potrivit Daily Mail[5], în 2011, FBI a publicat mii de documente pe site-ul lor oficial. Unul din documente, semnat de agentul FBI Guy Hottel, spune că un investigator al Air Force a declarat că trei farfurii zburătoare au fost recuperate în New Mexico.[6][7]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ United States Air Force (Col. Richard L. Weaver, USAF; 1st LT. James McAndrew, USAFR), The Roswell Report: Fact versus Fiction in the New Mexico Desert (1995)
  2. ^ B.D. Gildenberg. "A Roswell Requiem". Skeptic 10-1 (2003).
  3. ^ Bulk Materials Blog by Carl Hoffman: Loam, Gravel, Sand (în engleză), Bulk Materials Blog by Carl Hoffman 
  4. ^ „Results of a Search for Records Concerning the 1947 Crash Near Roswell, New Mexico (Letter Report, 07/28/95, GAO/NSIAD-95-187)”. General Accounting Office Government Records. Federation of American Scientists (Republished by). Accesat în . 
  5. ^ The memo that 'proves aliens landed at Roswell' ... released online by the FBI
  6. ^ „Document care atestă că”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ (foto) Document care atestă că extratereștii au aterizat pe pământ în 1947, publicat de FBI, 10 aprilie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]