Observatorul Arecibo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Observatorul de la Arecibo)
Jump to navigation Jump to search

18°20′39″N 66°45′10″V

Observatorul Arecibo

Observatorul Arecibo este un radiotelescop situat în apropiere de orașul Arecibo, pe coasta de nord a insulei Puerto Rico. Este exploatat de Universitatea Cornell, cu un acord de cooperare cu National Science Foundation.

Observatorul este operat de către SRI International în temeiul unui acord de cooperare cu Fundația Națională de Științe din SUA.[1][2] Observatorul mai este numit și Centrul Național de Astronomie și Ionosferă (în engleză National Astronomy and Ionosphere Center, NAIC), deși ultima denumire se referă atât la observator cât și la personalul care-l operează,[3]ambele denumiri fiind utilizate oficial.

Până în 2016 acest radiotelescop era cel mai mare telescop simplu construit vreodată. El colectează date radioastronomice, de aeronomie terestră și date radar planetare pentru oamenii de știință din lumea întregă. Utilizarea telescopului se face după supunerea de propuneri unui comitet independent.

Radiotelescopul este folosit îndeosebi pentru observarea obiectelor stelare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bhattacharjee, Yudhijit (). „New Consortium to Run Arecibo Observatory”. Science. Accesat în . 
  2. ^ „SRI International Selected by the National Science Foundation to Manage Arecibo Observatory” (Press release). SRI International. . Accesat în . 
  3. ^ „NSF request for proposals issued in 2010” (PDF). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Observatorul Arecibo