Robinson Crusoe și prietenii săi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Robinson Crusoe și prietenii săi
Robinson Crusoe 1973.jpg
Afișul românesc al filmului
Titlu originalIl racconto della giungla
RegizorFrancesco Maurizio Guido
ScenaristAlan Thornton
Alberto Chimenz
Francesco Maurizio Guido
Victor Antonescu
Bazat peDaniel Defoe
ProducătorAlberto Chimenz
Elio Gagliardo
DistribuitorAnimafilm
Operator(i)Anca Barbu
Elio Gagliardo
MontajLuciano Cavalieri
MuzicaFrancesco De Masi
CostumeOsanna Guardini
DistribuțieIon Caramitru
Anda Calugareanu
Horia Căciulescu
ȚaraRomânia
Limba originalăromână
Premii29 martie 1974
Prezență online

Robinson Crusoe / Il Racconto della giungla (1973) este un film realizat de studiourile românești Animafilm, în asociere cu studiourile „Corona Cinematografica” din Italia. Regia este semnata de Gibba (Francesco Maurizio Guido) din partea italiană și Victor Antonescu din partea română. Chiar dacă era primul lungmetraj de animație produs în România, filmul a rulat în țară doar după 1990, în întregime sau în episoade.

Personajele principale sunt Robinson Crusoe (cu vocea lui Ion Caramitru în versiunea românească), animalele sale - papagalul bețiv (Paul), pisicuțele (Lip și Lap) și câinele flocos și mereu somnoros (Daniel) - și băștinașii de pe insulă conduși de Bongo-Bongo, care urzesc plan după plan pentru a-i putea prinde și mânca pe naufragiați.

Una dintre cele mai memorabile scene se petrece în momentul unei urmăriri cu bărcile pe râu. Băștinașii vâslesc vârtos, apropiindu-se tot mai mult de eroii noștri, și silabisind mereu "unga-dunga-papadunga!". Papagalul, speriat, îl încurajează pe Robinson: "Hai mai repede, că ne papă dunga!", după care: "Dacă scăpăm de ăștia, jur să mă las de băut!". Bineînțeles că au scăpat, dar papagalul a revenit la vechiul său viciu...

Legături externe[modificare | modificare sursă]