Robinson Crusoe și prietenii săi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Robinson Crusoe și prietenii săi
Regizor Francesco Maurizio Guido
Scenarist Alan Thornton
Alberto Chimenz
Francesco Maurizio Guido
Victor Antonescu
Bazat pe Daniel Defoe
Producător Alberto Chimenz
Elio Gagliardo
Distribuitor Animafilm
Operator(i) Anca Barbu
Elio Gagliardo
Montaj Luciano Cavalieri
Muzica Francesco De Masi
Costume Osanna Guardini
Distribuție Ion Caramitru
Anda Calugareanu
Horia Căciulescu
Țara România
Limba originală română
Premii 29 martie 1974
Prezență online

Robinson Crusoe / Il Racconto della giungla (1973) este un film realizat de studiourile românești Animafilm, în asociere cu studiourile „Corona Cinematografica” din Italia. Regia este semnata de Gibba (Francesco Maurizio Guido) din partea italiană și Victor Antonescu din partea română. Chiar dacă era primul lungmetraj de animație produs în România, filmul a rulat în țară doar după 1990, în întregime sau în episoade. Cenzura s-a opus difuzării acestuia pentru că era interzis să râzi la imagini cu triburi primitive sau cu personaje de culoare, "pretenii" de atunci ai lui Ceaușescu.

Personajele principale sunt Robinson Crusoe (cu vocea lui Ion Caramitru în versiunea românească), animalele sale - papagalul bețiv (Paul), pisicuțele (Lip și Lap) și câinele flocos și mereu somnoros (Daniel) - și băștinașii de pe insulă conduși de Bongo-Bongo, care urzesc plan după plan pentru a-i putea prinde și mânca pe naufragiați.

Una dintre cele mai memorabile scene se petrece în momentul unei urmăriri cu bărcile pe râu. Băștinașii vâslesc vârtos, apropiindu-se tot mai mult de eroii noștri, și silabisind mereu "unga-dunga-papadunga!". Papagalul, speriat, îl încurajează pe Robinson: "Hai mai repede, că ne papă dunga!", după care: "Dacă scăpăm de ăștia, jur să mă las de băut!". Bineînțeles că au scăpat, dar papagalul a revenit la vechiul său viciu...

Legături externe[modificare | modificare sursă]