Mircea Bașta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mircea Bașta
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Priponești, Galați, România Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Arte din Târgu Mureș
Ani de activitate1952–1990
DebutPeste 20 de ani de Mihail Svetlov

Mircea Bașta (n. , Priponești, Galați, România – d. , București, România) a fost un actor român de teatru și film.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Actorul Mircea Bașta s-a născut la 10 aprilie 1929, în satul Priponești din plasa Ghidigeni a județului Tutova.

A absolvit în anul 1953 cursurile secției în limba română a Institutului de Teatru „Szentgyörgyi István” din Cluj (care s-a format prin unificarea facultăților de teatru ale Institutului Român de Artă și Institutului Maghiar de Artă și s-a divizat apoi în 1954: secția în limba română a fost mutată la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, iar secția în limba maghiară a fost transferată la Târgu Mureș). A debutat, încă din perioada studiilor, în spectacolul Peste 20 de ani de Mihail Svetlov, reprezentat pe scena Teatrului de Stat din Timișoara, și a jucat apoi John soldatul păcii de Iuri Krotkov, reprezentat în 1952 la Teatrul de Stat din Cluj, și în Bălcescu de Camil Petrescu, reprezentat în 1953 la același teatru.

După absolvirea studiilor, a fost, începând din 1954, actor al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București. A jucat într-un număr mare de spectacole, printre care: Cum vă place de William Shakespeare, Visul unei nopți de vară de Shakespeare, Vlaicu și feciorii lui de Lucia Demetrius, Fotbal de Georges Bellar, Orestia de Eschil, Clipe de viață de William Saroyan, Contrapuncte de Paul Everac, Coloana infinită de Nicolae Tăutu, Puterea și adevărul de Titus Popovici, Anchetă asupra unui tînăr care nu a făcut nimic de Adrian Dohotaru, Labirintul de Eugen Barbu, Romeo și Julieta la sfîrșit de noiembrie de Jan Otčenášek, Noțiunea de fericire de Dumitru Solomon, Io, Mircea Voievod de Dan Tărchilă, Omul cu mârțoaga de George Ciprian, Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, Arsenic și dantelă veche de Joseph Otto Kesselring etc.

A debutat în cinematografie în anul 1960 cu filmul Când primăvara e fierbinte, regizat de Mircea Săucan. A avut roluri mai consistente în filmele Zodia Fecioarei (1967),[1] Subteranul (1967),[2] Explozia (1972),[3] Zestrea (1973), Tatăl risipitor (1974), Prin cenușa imperiului (1976), Aurel Vlaicu (1978) și Raliul (1984).

A fost, alături de Silviu Stănculescu, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Gelu Nițu ș.a., unul dintre actorii români care au recitat poezii omagiale dedicate soților Ceaușescu.[4]

Actorul Mircea Bașta s-a retras din activitate în 1990. A murit la 12 octombrie 1999 la București.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cinematograful românesc contemporan, 1949-1975, Ed. Meridiane, București, 1976, p. 223.
  2. ^ Peter Cowie, ‎Derek Elley, World Filmography: 1967, The Tantivy Press, Londra, A.S. Barnes and Co., Cranbury, New Jersey, 1977, p. 479.
  3. ^ Tudor Caranfil, Dicționar de filme românești: lungmetraje de ficțiune, Ed. Litera Internațional, București, 2002, p. 78.
  4. ^ Radu Paraschivescu, România în 7 gesturi, Ed. Humanitas, București, 2015.

Legături externe[modificare | modificare sursă]