Ziua Copilului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ziua Copilului
{{{nume_sărbătoare}}}
Sărbătorită demulte țări
TipZiua Internațională a Copilului
Data1 iunie
Asocierevezi lista...
Faroe stamp 041 childrens year (children of different skin colour).jpg

Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite. În România, ziua se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 iunie.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Ziua Copilului în Donețk, Ucraina, 2011

Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, datorită reverendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts: Leonard a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii. Leonard a numit această zi Ziua trandafirului, deși a fost mai târziu numită Duminică de flori și apoi Ziua Copilului.[1][2][3] Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children's Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

În aprilie 2016, Itsy Bitsy FM a format un grup de inițiativă, alcătuit din lideri de opinie, parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, și, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) si Asociației Părinților Isteți, a demarat o campanie de conștientizare, care viza timpul petrecut între părinți și copii[4]. Obiectivul final al campaniei era de a transforma Ziua Copilului în Ziua Copilului Împreună cu Părinții, prin crearea unei noi zile naționale libere – 1 iunie. În septembrie 2016, Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru transformarea zilei de 1 iunie în zi liberă națională. În octombrie, propunerea a trecut și de Camera Deputaților. În noiembrie 2016, a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis legea care face din 1 iunie zi liberă pentru toți românii[5].

Ziua copiilor în lume[modificare | modificare sursă]

2010-06-01

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA.[6][7][8]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Alte sărbători conexe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Reading Eagle - Google News Archive Search”. Accesat în . 
  2. ^ „THE SHARON BAPTIST CHURCH”. Accesat în . 
  3. ^ „Today is Universal Children's Day - Christian Adoption Services”. Accesat în . 
  4. ^ „Apel catre parintii din Romania”. Accesat în . 
  5. ^ „1 iunie trebuie sa fie in fiecare zi”. Accesat în . 
  6. ^ en International Children's Day Flag
  7. ^ en June 1 International Children's Day
  8. ^ en 1 June - International Children's Day
  9. ^ es Día del niño

Legături externe[modificare | modificare sursă]