Pin-Pin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pin-Pin

Pin-Pin este un pinguin, personaj de desene animate, creat de Luminița Cazacu.

Serialul s-a născut în urma filmării unor pinguini deosebit de sociabili. Prin rotoscopie, pelicula a fost transformată în desen animat, care era inițial conceput ca musical. Muzica a fost compusă de Ion Cristinoiu, după mersul pinguinului. Vocea lui Pin-Pin era împrumutată de Valeria Ogășanu, dar puteau fi auziți și Horațiu Mălăiele sau Zaița Saizescu, în alte roluri.

Astfel, Pin-Pin devenea eroul unor întâmplări in diverse regiuni ale globului, unde întâlnea animale-copii pe care și le transforma în prieteni. Episoadele au fost difuzate între anii 1986 și 1989 în România, iar în 1990 în Franța, unde au avut parte de o primire foarte bună din partea criticii.

După 1989, serialul de desene animate a devenit lungmetraj, intitulându-se "Călătorile lui Pin-Pin". Acesta făcut, în 1991, săli pline la Cinema "Scala" și a primit Premiul UCIN pentru lung-metraj de animație.

Într-o vreme, din cauza cenzurii devenite tot mai absurde, care găsea aluzii peste tot la traiul greu al românilor, au fost tăiate dialogurile dintre personaje.

Filmografie[modificare | modificare sursă]