Robinson Crusoe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la romanul lui Daniel Defoe. Pentru alte utilizării, vedeți Robinson Crusoe (dezambiguizare).
Robinson Crusoe

Pagina titlului primei ediții
Informații generale
AutorDaniel Defoe
GenRoman
Ediția originală
Titlu original
Robinson Crusoe
LimbaLimba engleză
EditurăW. Taylor
IlustratorJohn Penebacker[*][[John Penebacker (college basketball player (1970–1973) Hawaii)|​]]
Țara primei aparițiiAnglia
Data primei apariții25 aprilie 1719
Cronologie
The Further Adventures of Robinson Crusoe

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor "documente false", care conferă narațiunii un aspect real.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chiliană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Insula lui Robinson Crusoe (în engleză, Robinson Crusoe Island, în spaniolă, Isla Robinson Crusoe). Totuși, detaliile insulei lui Crusoe au fost probabil inspirate de insula caraibiană Tobago, deoarece această insulă se află la o scurtă distanță de nordul coastei venezuelene lângă gura de vărsare a râului Orinoco și în vederea insulei Trinidad.[1] Este de asemenea posibil ca Defoe să fi fost inspirat de traducerile în limba engleză și în latină ale lui Ibn Tufail pentru Hayy ibn Yaqdhan, un roman timpuriu ce se desfășura tot pe o insulă pustie..[2][3][4][5] O altă sursă pentru romanul lui Defoe mai poate fi declarația lui Robert Kno despre răpirea sa de către Regele din Ceylon în 1659, scriere publicată în "O referire istorică a insulei Ceylon".[1]

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Robinson Crusoe, Chapter 23.
  2. ^ Nawal Muhammad Hassan (1980), Hayy bin Yaqzan and Robinson Crusoe: A study of an early Arabic impact on English literature, Al-Rashid House for Publication.
  3. ^ Cyril Glasse (2001), New Encyclopedia of Islam, p. 202, Rowman Altamira, ISBN 0-7591-0190-6.
  4. ^ Amber Haque (2004), "Psychology from Islamic Perspective: Contributions of Early Muslim Scholars and Challenges to Contemporary Muslim Psychologists", Journal of Religion and Health 43 (4): 357-377 [369].
  5. ^ Martin Wainwright, Desert island scripts, The Guardian, 22 March 2003.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Robinson Crusoe
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Robinson Crusoe