Alexandrina Halic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alexandrina Halic
Date personale
Născută1941 (80 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film Modificați la Wikidata

Alexandrina Halic (Alexandrina Adriana Ileana, n. 1941) este o actriță cunoscută pentru rolurile sale din Câinele japonez (The Japanese Dog) (2013), Margo (2006) și Ho Ho Ho (2009). Ea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din Bucuresti, Facultatea de Teatru, secția Actorie, în anul 1963.

În prezent, joacă la Teatrul Ion Creangă din București și este cunoscută datorită rolurilor din piese ca Pinocchio, Alice sau Micul prinț. De asemenea, a fost David Copperfield, Pantalone, Doamna Dawson, Crăciuneasa, Duhul Crăciunului și Bunica din “Prinț și cerșetor”.

Alexandrina Halic nu a interpretat numai roluri din poveștile pentru copii. Între anii 1963-1964, a fost angajata Teatrului Mihai Eminescu și a jucat în roluri precum Oana din Apus de soare, după Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia lui Ion Șahighian, dar și Gena din Titanic Vals, de Tudor Mușatescu, în regia lui Val Mugur. Ea a fost vocea personajului Omide, în filmul Maria Mirabela (1981).

În stagiunea curentă a Teatrului Ion Creangă, ea joacă în spectacole precum: Inimă rece și De-aș fi Scufița Roșie, în regia Soranei Coroamă-Stanca; Pinocchio, Harap Alb, Cărăbușii, Tolba lui Moș Crăciun și  Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, în regia lui Cornel Todea; Când jucăriile spun pa!, regia Attila Vizauer; Războiul bucatelor, regia Mihai Manolescu; D-l Goe, Vizită, Pedagog de școală nouă – Mofturi, regia Chris Simion. Pentru spectacolul Rotocol semnează scenariul și regia.

Din primăvara lui 2013, Alexandrina Halic prezintă emisiunea pentru copii „În curtea bunicilor”, de la TVR 2, alături de Claudia Nicolau, Mariana Sinca și Cristian Mitescu.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]