Monstruoasa coaliție

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Monstruoasa coaliție (11/23 februarie 1866) a reprezentat alianța dintre conservatori și liberalii radicali în scopul îndepărtării domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la domnie. Denumirea respectivă a fost promovată în epocă de presa favorabilă lui Cuza.

Lideri[modificare | modificare sursă]

Liderii acestei coaliții au fost radicalul C. A. Rosetti, conservatorul Lascăr Catargiu și moderatul Ion Ghica.

Scopul loviturii de stat[modificare | modificare sursă]

În „monstruoasa coaliție” se aflau marii proprietari de terenuri și oameni de afaceri care nu erau mulțumiți de politica domnitorului-monarh. Coaliția a apărut după alegerile din Adunarea Națională din România, convocarea a II-a, în 1864, și a fost prezidată de către Ion C. Brătianu.

Mihail Kogălniceanu a rămas loial lui Alexandru Ioan Cuza. În 1866, coaliția a organizat lovitură de stat. În noaptea de 11/23 februarie au intrat în dormitorul lui Alexandru Ioan Cuza și l-au forțat să abdice și să părăsească țara. Pe actul iscălit de Cuza scria: „Noi, Alexandru Ioan I, conform dorinței națiunii întregi și angajamentului ce am luat la suirea pe Tron, depun astăzi, 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâna unei Locotenențe Domnești și a Ministrului ales de popor“. Într-adevăr, în 1859 Cuza a fost pus să jure că va abdica după 7 ani de domnie pentru a lăsa tronul unui 'prinț străin dintr-o țară nemegieșă cu România', precum se cerea într-una din prevederile divanelor ad-hoc din 1857. Două zile mai târziu, pe 13 februarie, Cuza părăsește Bucureștiul spre Brașov, iar în 10 mai 1866 prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Noua Adunare domnitor al României sub numele de Carol I.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Nichita Adăniloaie - Cuza Vodă și problema agrară. — Iași: In memoriam, 1973

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Format:Răstrunarea lui Alexandru Ioan Cuza
Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.