Maria Adelaide de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Adelaide de Austria
Regină a Sardiniei
Adelaide of Austria, wife of Victor Emmanuel II.jpg
Maria Adelaide de Austria
Date personale
Nume la naștere Adelheid Franziska Marie Rainera Elisabeth Clotilde
Născută 3 iunie 1822(1822-06-03)
Milano
Decedată (32 de ani)
Torino
Înmormântată Basilica of Superga[*]
Părinți Arhiducele Rainer Joseph de Austria
Prințesa Elisabeta de Savoia
Căsătorită cu Victor Emanuel al II-lea al Italiei
Copii Maria Clotilde, Prințesă Napoléon
Umberto I al Italiei
Amadeo al Spaniei
Prințul Oddone, Duce de Montferrat
Maria Pia, regină a Portugaliei
Religie catolicism
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Habsburg-Lorraine (prin naștere)
Casa de Savoia (prin căsătorie)

Maria Adelaide (Adelheid Franziska Marie Rainera Elisabeth Clotilde; 3 iunie 1822 - 20 ianuarie 1855) a fost prima soție a lui Victor Emanuel al II-lea al Italiei și astfel regină a Sardiniei din 1849 până la moartea sa.

Arhiducesă de Austria[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Palatul Regal din Milano și a fost primul copil al Arhiducelui Rainer de Austria și a soției lui, Elisabeta de Savoia.[1] Tatăl ei a fost vicerege al Lombardiei-Veneția și a fost fiul lui Leopold al II-lea, Împărat Roman și al Mariei Luisa a Spaniei.[1] Mama ei a fost membră a Casei de Savoia și fiică a Prințului de Carignan. Fratele ei mai mic Arhiducele Rainer Ferdinand a fost mai târziu prim ministru al Austriei. Ambii ei frați au făcut căsătorii morganatice.

Ducesă de Savoia[modificare | modificare sursă]

Adelaide, regină a Sardiniei cu fiul ei cel mare, viitorul Umberto I al Italiei.

La 12 aprilie 1842 s-a căsătorit cu Victor Emanuel de Savoia.[2] Căsătoria a fost realizată pentru a cimenta relațiile dintre Casa de Savoia și Casa de Habsburg dar a fost privită de mulți oameni ai timpului pentru a crește puterea austriacă în Italia.[3]

Victor Emanuel era vărul ei și moștenitor al regelui Sardiniei. Înainte de a accede la tron a fost Duce de Savoia. Mama soțului ei, Maria Theresa de Austria, a păstrat o mare influență asupra fiului ei toată viața.[2] Soacra ei era verișoara primară a Adelaidei, ambele fiind nepoate ale împăratului Leopold al II-lea.

Adelaide și soțul ei au avut opt copii. Soțul ei a avut diferite aventuri extraconjugale de-a lungul căsătoriei.[4] Adelaide a fost o femeie liniștită și pioasă și a avut o educație strictă. A fost o soție iubitoare și s-a ocupat cu munca de caritate.[5]

Regină a Sardiniei[modificare | modificare sursă]

În martie 1849 socrul ei regele Carlo Alberto a abdicat în urma revoluției din 1848. Soțul ei i-a succedat sub numele Victor Emanuel al II-lea al Sardiniei. În timpul domniei sa regină a mai avut trei copii și toți au murit în copilărie. La 8 ianuarie 1855 a născut un fiu care a devenit Conte de Geneva. Patru zile mai târziu regina Maria Theresa a murit. Adelaide a mers la funeralii la 16 ianuarie și când s-a întors la palat a răcit. A murit patru zile mai târziu la Palatul Regal din Torino după un atac acut de gastroenterită.

A fost înmormântată la biserica Superga. În 1861 soțul ei va deveni primul rege al Italiei unificate. Victor Emanuel va face o căsătorie morganatică cu Rosa Vercellana.[6] Actualul pretendent italian la tron este stră-strănepotul Mariei Adelaide.

Copii[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Urban. Sylvanius: The Gentleman's Magazine, 1855, p 303
  2. ^ a b van de Pas, Leo. „Adelaide of Austria”. Genealogics .org. http://www.genealogics.org/getperson.php?personID=I00011452&tree=LEO. Accesat la 8 septembrie 2010. 
  3. ^ Georgina Sarah. Godkin:Life of Victor Emmanuel II, First king of Italy, Volume I, 1879, p 44
  4. ^ Forester. C.S: Victor Emmanuel II: And the Union of Italy, Simon Publications LLC, 2001, p 216
  5. ^ The eclectic magazine of foreign literature Volume 2; Volume 35, p 556
  6. ^ Forester. C.S: Victor Emmanuel II: And the Union of Italy, Simon Publications LLC, 2001, p 210