Râul Elba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Elba
{{{5}}}
Date generale
Coordonate: Coordonate: Lipsește latitudinea
așezare Republica Cehă CehiaGermania Germania
amplasare izvor Špindlerův Mlýn din Riesengebirge, Cehia
50° 46′ 32″ N, 15° 32′ 11″ E
lungime 1091,47 km
debit
altitudine la izvor 1.386 m
altitudine la vărsare 0 m
diferență de altitudine 1386 m
vărsare la Cuxhaven în Marea Nordului
53° 53′ 36″ N, 8° 42′ 20″ E
afluenți stânga Schwarze Elster,
Havel, Löcknitz, Elde,
Sude, Bille, Alster, Pinnau,
Krückau, Stör, Seeve
dreapta Moldau, Eger, Mulde,
Saale, Ohre, Tanger, Aland,
Jeetze, Ilmenau, Este, Schwinge,
Oste
localități traversate Dresda, Magdeburg, Hamburg
Hradec Králové, Pardubice,
Kolín, Litoměřice, Ústí nad Labem, Děčín
Pirna, Radebeul, Meißen, Riesa,
Torgau, Lutherstadt Wittenberg,
Dessau-Roßlau,
Schönebeck, Wittenberge, Geesthacht,
Wedel, Cuxhaven
sistem fluvial Elba
bazin de colectare 148.268 km²
principalele porturi
principalele poduri
navigabil de la Pardubice
Elba
format

Elba (germană Elbe, cehă Labe) este un fluviu cu o lungime de 1.091 km, situat în Cehia și Germania. El își are izvorul în Munții Karkonosze lângă localitatea Špindlerův Mlýn din Cehia, traversează Cehia și Germania și se varsă la Cuxhaven în Marea Nordului. Afluenții săi mai importanți sunt Vltava, Spree, Saale și Müritz. Pe traseul cursului superior traversează Mittelgebirge urmat de Câmpia Germano-Poloneză.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele fluviului în limba cehă este „Labe”, originea etimologică a Elbei, provine din antichitate, fluviul fiind numit Albis de celți, greci și romani, iar de germani Albia. Schimbarea denumirii în Elba s-ar putea datora termenului „elfr” care în limbile vechi nordice înseamnă „fluviu”, chiar și azi scandinavii folosesc nume asemănătoare pentru „fluviu”, de pildă norvegienii folosesc „elv” iar suedezii „älv”.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Elba cu lungimea de 1091 km, este situată pe locul patru în Europa, fiind între primele 200 de fluvii de pe glob după lungime. Fluviul curge 364 km pe teritoriul ceh, 727 km pe teritoriul german; el are un bazin de colectare de 148.000 km2 și un debit mediu de 860 m³/s, după debitul de apă ocupând locul trei în Europa, după Rin și Dunăre. Cu toate că pe cursul Elbei sunt nenumărate baraje cu scopul de protecție contra inundațiilor, în ultimul deceniu fluviul a produs prin inundații pe cursul lui mijlociu și inferior pagube materiale imense, cauzate în mare parte din vina omului.

Prima parte a cursului Elbei traversează spre nord Boemia (Cehia), face o curbură largă, traversând orașele germane Dresda, Magdeburg și Hamburg unde se varsă la Cuxhaven în Marea Nordului. Până în anul 1990 Elba era fluviul care făcea cea mai lungă graniță naturală, despărțind cele două Germanii. Apa fluviului era contaminată până nu de mult cu reziduri de metale grele ca și alte substanțe nocive, lucru care s-a îmbunătățit în ultimul timp. Contaminarea apei cu substanțe organice în schimb nu s-a ameliorat, cauza fiind agricultura intensivă care se practică pe valea Elbei ca și canalul construit pe teritoriul ceh, care îngreunează oxigenarea și autocurățirea naturală a apei. Elba se varsă prin estuar.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Râul Elba

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]


{{{5}}}