Marea Chinei de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Marea Chinei de Sud
Karta CN SouthChinaSea.PNG
Harta Mării Chinei de Sud
Caracteristici
Suprafață3 500 000 km²
Măsuri
Adâncime maximă5 245 m
Date geografice
LocalizareOceanul Pacific
Țări riveraneCambodgia, China, Filipine, Indonezia, Malaezia, Singapore, Thailanda și Vietnam

Marea Chinei de Sud ( chineză: 南海; pinyin: Nán Hǎi lit. „Marea sudică”) este o mare semiînchisă aflată în bazinul Oceanului Pacific.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Mare Chinei de Sud este situată între țărmul sud-estic al Asiei și insulele Taiwan, Louson, Mindoro, Palavan și Calimantan. Ea comunică cu Marea Chinei de Est prin strâmtoarea Taiwan și cu Ocenanul Pacific prin strâmtoarea Bashi. Suprafața mării constituie 3447 km², iar adâncimea – 5245 m. În Marea Chinei de Sud se varsă importante fluvii asiatice, ca Mekong sau Xi Jiang. Țărmurile sunt puțin crestate, pe teritoriul sunt presărate numeroase insule, una dintre cele mai mari fiind Pelawan, și recife coraligiene, iar în continent vin două golfuri mari: Siam și Bakbo. Temperatura apei la suprafață variază de la +20 până la +27 °C în februarie și de la +28 până la +29 °C în august, iar salinitatea de la 31 la 34‰. Marea este un bazin de pescuit cu o bogată faună tropicală. Aici au loc frecvent erupții vulcanice submarine și taifunuri.[1]

Dispute teritoriale[modificare | modificare sursă]

Ariile disputate din Marea Chinei de Sud

Disputa din Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai încinse subiecte pe plan mondial și unul dintre cele mai periculoase din regiunea asiatică. Statele care pretind drepturi, parțiale sau totale, asupra teritoriului Mării Chinei de Sud sunt:

Decizia din 2016[modificare | modificare sursă]

Filipine a reclamat acțiunile Chinei în insulele Spratly, acuzând că sunt ilegale sub Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării. În 2016, aceștia le-au dat dreptate. China și Taiwan au contestat decizia.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Enciclopedia sovietică moldovenească, Chișinău, 1972.

Legături externe[modificare | modificare sursă]