Gadus morhua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gadus morhua
Atlantic cod.jpg
Stare de conservare
Status iucn2.3 VU ro.svg
Vulnerabil (IUCN 2.3)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Actinopterygii
Ordin: Gadiformes
Familie: Gadidae
Gen: Gadus
Specie: G. morhua
Nume binomial
Gadus morhua
Linnaeus, 1758
Gadus morhua-Atlantic cod.png
Distribuție

Gadus morhua (numit și cod, ștocfiș, batog[necesită citare] sau morun atlantic) este un pește care face parte din familia Gadidae, ordinul Gadiformes, supraclasa Gnathostomata (Pești osoși). Specia trăiește în apele reci din Marea Baltică, Marea Nordului și Atlanticul de Nord în apropiere de Norvegia, Islanda, Groenlanda și Terra Nova. Gadus morhua până prin anii 1970 era unul cei mai numeroși pești din lume. Din cauza pescuitului intensiv și a încălzirii globale, azi este un pește periclitat, fiind pe cale de dispariție. Statul canadian și norvegian au interzis în apele lor teritoriale pescuitul acestui pește. În prezent se încearcă în crescătorii refacerea populației de morun atlantic. În decembrie 2004 Consiliul Uniunii Europene a luat măsuri de protejare și de refecere a efectivului de pește.

Caractere morfologice[modificare | modificare sursă]

Gadus morhua2.jpg

Gadus morhua are un maxilar lung și puternic, fiind ușor de recunoscut după linia suplă, are înotătoare, dorsale, anale și codale dezvoltate. Peștele are un colorit diferit, fiind dorsal de o culoare mai închisă brun verzuie și o culoare mai deschisă pe partea ventrală. Peștele este carnivor el se hrănește cu viermi, crustacei și pești mici. Exemplarele adulte ating o lungime de 1,5 m, depunerea icrelor are loc între lunile ianuarie și mai. El poate fi găsit în regiunile de coastă până la o adâncime de 600 m.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ J. Sobel (1996). „Gadus morhua”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2.3. International Union for Conservation of Nature. http://www.iucnredlist.org/details/8784. Accesat la 5 iulie 2011. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mark Kurlansky: Kabeljau – Der Fisch, der die Welt veränderte. List Taschenbuch, ISBN 3-548-60115-4
  • H. Henking: Seefisch-Bilderbuch. Herausgegeben vom Deutschen Seefischerei-Verein, Berlin 1910.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Gadus morhua
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gadus morhua