Județul Caraș-Severin (interbelic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Județul Caraș-Severin
Stema judeţului Caraș-Severin Caraș-Severin în România
stemă amplasare
Provincie: Banat
Reședința: Lugoj
Populație:
 •Total 1920:
Locul
424.254 loc.
Suprafață:
 •Total:
Locul
11.080 km²
Perioadă de existență: '
Subdiviziuni: paisprezece plăși

Județul Caraș-Severin a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Banat. Reședința județului era orașul Lugoj. Județul a fost desființat în anul 1926 prin divizarea sa în județele Caraș și Severin.

Întindere[modificare | modificare sursă]

Clădirea Prefecturii județului Caraș-Severin din perioada interbelică. Clădirea a fost construită între anii 1856-1859 și este situată în centrul municipiului Lugoj.

Județul se afla în partea sud-vestică a României Mari, în sudul și estul regiunii Banat. Teritoriul său cuprindea în întregime județul Caraș-Severin de astăzi, dar și părți din actualele județe Timiș, Arad și Mehedinți. Se învecina la vest cu județul Timiș-Torontal și cu Iugoslavia, la sud cu Iugoslavia, la est cu județele Mehedinți și Hunedoara, iar la nord cu județul Arad. Județul avea o suprafață totală de peste 11.000 km², fiind cel mai întins județ al României interbelice. Limitele sale corespundeau fostului comitat maghiar Caraș-Severin. Județul a existat timp de șapte ani, fiind divizat în anul 1926 în județele Caraș și Severin.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Teritoriul județului era împărțit în paisprezece plăși. Pe teritoriul județului existau cinci comune urbane (orașe): Lugoj (reședința județului), Caransebeș, Reșița, Oravița și Orșova.[1][2]

Populație[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 1920 populația totală a județului era de 424.254 de locuitori. Densitatea populației era de 38 locuitori/km2.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Județul Caraș-Severin