Județul Putna (interbelic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Județul Putna
Stema judeţului Putna Putna în România
stemă amplasare
Provincie: Moldova
Reședința: Focșani
Populație:
 •Total 1930:
Locul
194.105 loc.
Suprafață:
 •Total:
Locul
3.340 km²
Perioadă de existență: '
Subdiviziuni: (inițial) trei plăși
(ulterior) șase plăși

Județul Putna a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Moldova. Reședința județului era orașul Focșani.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Ținutul Putnei a fost atestat documentar la 2 iulie 1431. Împreună cu Ținutul Adjudului, atestat în 1460, s-a contopit în 1591 sub denumirea de Ținutul Putnei, condus de un staroste până la 1859.[1]

În anul 1943, prefectul Panaite N. Pavlu a reușit să editeze o lucrare valoroasă pentru acele timpuri, respectiv „Monografia județului Putna”, prin mobilizarea celor mai buni specialiști din județ, care au lucrat gratuit pentru a realiza această scriere.[2]

Întindere[modificare | modificare sursă]

Clădirea Prefecturii județului Putna din perioada interbelică. Clădirea-monument istoric a fost construită între anii 1913-1926 în stil tradițional românesc după planurile arhitectului Daniel Renard. Ea este situată pe Str. Republicii nr. 71, fiind una dintre clădirile reprezentative ale municipiului Focșani.
Harta județului, cu dispunerea și denumirea plășilor, în anul 1938.

Județul se afla în partea central-estică a României Mari, în sudul regiunii Moldova. Astăzi marea parte a teritoriului fostului județ face parte din județul Vrancea. Județul se învecina la nord cu județul Bacău, la est cu județul Tecuci, la sud cu județele Râmnicu Sărat și Buzău, iar la vest cu județul Trei Scaune.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Organizare administrativă[modificare | modificare sursă]

Capitala județului Putna era orașul Focșani. Județul avea cinci orașe și 265 sate. În anul 1930, județul Putna era împărțit în trei plăși:[3]

Ulterior au mai fost create încă trei plăși:

Județul Putna avea cinci orașe: Focșani, Adjud, Mărășeti, Odobești, Panciu.

Organizare judecatoarească[modificare | modificare sursă]

Județului Putna avea la Focșani un tribunalul cu 2 secțiuni, 14 magistrați, 1 prim-procuror și 2 procurori, în circumscripția Curții de Apel din Galați și nouă judecătorii la Focșani, Adjud, Mărășești, Panciu, Năruja, Sascut, Tulnici și Vidra, cu un total de 18 magistrați.

Populație[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 1930 județul avea o populație de 194.105 locuitori, dintre care 93,3% români, 3,5% evrei, 1,2% țigani, 1,1% maghiari ș.a.

Mediul urban[modificare | modificare sursă]

Populația urbană a județului era de 58.683 locuitori, dintre care 84,6% români, 10,9% evrei, 1,5% maghiari ș.a.

Religie[modificare | modificare sursă]

Sub aspect confesional populația județului era formată din 94,2% ortodocși, 3,6% mozaici, 1,6% romano-catolici ș.a. În mediul urban, din punct de vedere confesional orășenimea era alcătuită din 85,1% ortodocși, 11,1% mozaici, 2,2% romano-catolici ș.a.

Biserici si lăcașuri de închinăciune erau 199 biserici ortodoxe, o biserică romano-catolică, o capelă romano-catolică, două biserici armenești și 12 sinagogi.

În județ erau două mânăstiri ortodoxe la Vizantea și Soveja și 7 schituri ortodoxe: Valea Neagră, Brazi, Trotușeanu, Mușunoaiele, Buluc, Tarnița, Lepșa.

Județul avea trei protopopiate ortodoxe cu reședință la Focșani, Drăgușeni și Vrancea și se află în eparhia Episcopiei Romanului (Mitropolia Moldovei și Sucevei).

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Județul Putna