Civilizația de pe Valea Indului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la India antică)
Sari la navigare Sari la căutare

Civilizația de pe Valea Indului (abreviat în limba română: CVI; cunoscută și ca Civilizația Harappa sau Civilizația harappă) este cea mai veche civilizație antică de pe teritoriul subcontinentului indian. Ajunsă la apogeu acum 5.000 de ani, cea mai veche civilizație indiană își exercita pe atunci influența până în zona în care e acum New Delhi, la est, și până în Iran, la vest. Principalele sale centre au fost descoperite, în anii ’20, în Pakistan: Mohenjo-Daro, pe malurile Indului, în Sindh, și Harappa, în Punjab. Vestigiile arheologice dezvăluie un urbanism remarcabil prin unitatea și permanența sa.

IVC-major-sites-2.jpg
Figurină feminină de teracotă, găsită în 1935 la Sari-Dheri sau la Sulai-Dheri, în apropiere de Peshawar, Pakistan.
Figurină masculină, numită „Regele-Preot”

Împreună cu China antică (zona Fluviului Galben), Egiptul Antic și Mesopotamia, dar și Civilizația de Caral-Supe (Peru), CVI face parte din grupul celor cinci cele mai timpurii civilizații din lume.

CVI a înflorit în bazinul Indului.

Se estimează că populația CVI-ului a fost de aproximativ 5 milioane. Harappienii au inventat noi tehnici în lucrul manual (produsele din carneol, matrițe) și în metalurgie (cupru, bronz, plumb și cositor).