Dinastia Gupta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dinastia Gupta
Tang
गुप्त-साम्राज्यम्
—  Imperiu  —
 – 
Imperiul Gupta din India .
Imperiul Gupta din India .
Imperiul Gupta din India .
CapitalăPātaliputra
Limbălimba sanscrită
Religiehinduism , budism
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Maharajah 
 - 320-335Chandragupta Gupta (primul)
 - 540-550Vishnu Gupta (ultimul)
Istorie
Epoca istoricăAntichitate

În antichitate se afla în partea de nord a Indiei un mare stat, Imperiul Gupta, cu capitala la Pataliputra, oraș așezat pe fluviul Gange. Mai târziu, acest oraș a decăzut și s-a dezmembrat în mai multe state mici. Abia pe la începutul sec.IV d.Hr. s-a format un nou stat unificat în timpul dinastiei Gupta. Regatul Gupta și-a întins stăpânirea de la Gange până la Indus și Golful Arabic, iar în nord până la Munții Himalaia. Pataliputra a devenit din nou capitala statului.

În statul Gupta au înflorit viața economică și culturală. Agricultura s-a dezvoltat datorită construirii unei întinse rețele de canale și irigație. Meșteșugurile au luat un mare avânt. Stofele, bijuteriile, mătăsurile, erau vândute în Orientul Apropiat, Arabia, Persia și până în orașele Europei apusene și ale Extremului Orient. Ca și în antichitate, societatea indiană continuă să fie împărțită în caste. Se foloseau sclavi la lucrările de irigație, pe ogoare etc., fiind obligați să muncească și țăranii liberi. Ei îi plăteau regelui dări în natură. Prin sec. V însă, regele a început sa doneze pământul împreună cu țăranii care îl munceau unor membri ai castei războinicilor. Noii proprietari dădeau fiecărui țăran o suprafață de pământ pe care acesta era obligat sa-l muncească gratuit și să-i dea o parte din produse. Și în India s-a format o clasă de proprietari feudali (rajahii) și alta a țăranilor dependenți, șerbii.

Cultura indiană a înflorit în perioada regatului Gupta. Realizări au avut în domeniul matematicii, astronomiei, medicinei. În literatură, Kalidasa, unul dintre cei mai mari poeți ai Indiei, a creat poemul Sacontala. Indienii au construit temple și palate monumentale, uimitoare prin varietatea și bogăția elementelor decorative-statui și basoreliefuri, care reprezentau flori, animale aurite și încrustate cu pietre scumpe etc. În sculptură și pictură se redau trăsăturile caracteristice figurilor omenești. Tot în timpul acestei dinasti hinduismul și budismul au înflorit răspândindu-se dincolo de granițele Indiei , hinduismul în Peninsula Indochina , iar budismul în China .

Moneda cu Kumara

Pe la sfârșitul sec.V, statul Gupta a fost atacat de popoare nomade din Asia Centrală. Puterea regală a conducătorilor a decăzut treptat și conducătorii provinciilor au devenit independenți. În sec.VI, regatul Gupta s-a dezmembrat. India de nord era împărțită în stătulețe feudale, care se luptau între ele. În cele din urmă, la sfârșitul sec. XIV, statele din India au fost cucerite de năvălitori mongoli. Mongolii au distrus orașele, au devastat ogoarele, au măcelărit populația. Ei au stăpânit India peste o sută de ani. După destrămarea statului mongol, India de nord a rămas din nou împărțită în mai multe state feudale. Începând din anul 1498, corăbierii portughezi au pătruns în India.