Civilizația de pe Valea Indului
![]() | Calitatea informațiilor sau a exprimării din acest articol sau secțiune trebuie îmbunătățită. Consultați manualul de stil și îndrumarul, apoi dați o mână de ajutor. |
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Civilizația de pe Valea Indului (abreviat în limba română: CVI; cunoscută și ca Civilizația Harappa sau Civilizația harappă) este cea mai veche civilizație antică de pe teritoriul subcontinentului indian. Ajunsă la apogeu acum 5.000 de ani, cea mai veche civilizație indiană își exercita pe atunci influența până în zona în care e acum New Delhi, la est, și până în Iran, la vest. Principalele sale centre au fost descoperite, în anii ’20, în Pakistan: Mohenjo-Daro, pe malurile Indului, în Sindh, și Harappa, în Punjab. Vestigiile arheologice dezvăluie un urbanism remarcabil prin unitatea și permanența sa.

Împreună cu China antică (zona Fluviului Galben), Egiptul Antic și Mesopotamia, dar și Civilizația de Caral-Supe (Peru), CVI face parte din grupul celor cinci cele mai timpurii civilizații din lume.
CVI a înflorit în bazinul Indului.
Se estimează că populația CVI-ului a fost de aproximativ 5 milioane. Harappienii au inventat noi tehnici în lucrul manual (produsele din carneol, matrițe) și în metalurgie (cupru, bronz, plumb și cositor).