Turkistan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Turkistan

Turkistan sau Turkestan înseamnă, în limba persană: "Țara turcilor". Este o regiune aridă în Asia Centrală care se întinde de la Marea Caspică situată în vestul țării până la deșertul Gobi pe o suprafață de 2.500.000 km² cu o populație de 70.000.000 de locuitori.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Turkistan a aparținut în trecutul îndepărtat de popoarele Iranului denumiți turani. Între secolele XIII-XVI regiunea a fost denumită Tatarstan aparținând ei în sud teritorii persane. Până și azi o mare parte din vestul Turkistanului este constituită din depresiunea Turan. Regiunea de unde provin strămoșii turcilor este situată în est, după originea triburilor turcești sund turcii de est și de vest.

Populația[modificare | modificare sursă]

Turkestanul a jucat un rol hotărâtor la formarea populației turco-tătare de azi. În Turkestan, în vestul Hanatului Cazac,de exemplu a luat naștere Hoarda Buqai ce a fost un nucleu de rezistență a tătaro-cazacilor împotriva expansiunii rusești. Cea mai mare parte a populației este alcătuită din grupa neamurilor turcești ca de pildă: uiguri, karalkalpaci, kazaci, kirghizi, azerbaidjani, kareimi, meșeti, krimtatari, turci, uzbeci. În afară de populația enumerată se găsesc în minoritate: perși, (tadjici), afgani, chinezi.

Limba[modificare | modificare sursă]

Limbile vorbite în Turkestan, mai ales în nord și est sunt limbi turcice cu variante istorice precum karluka, horezmica, ciagatai, și in zilele noastre turkmena, uzbeka, kazaha și kirghiza. În sud - se vorbesc limbi iraniene precum tadjika, hazara, afghana (pashtu) și persana.

Alcătuire[modificare | modificare sursă]

Turkestanul este compus din 3 părți:

Legături externe[modificare | modificare sursă]