Gleb Drăgan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române
Gleb Drăgan
GlebDragan2.jpg
Inginerul Gleb Drăgan
Date personale
Născut6/19 iulie 1920
Tătar Copceac, județul Cahul, azi Republica Moldova
Decedat24 octombrie 2014
PărințiHaralambie Draganov
Alexandra
Frați și suroriBoris Draganov (geamăn)
Valentina
Naționalitate România
Ocupațieinginer

Gleb Drăgan (n. 6/19 iulie 1920, Tătar Copceac, județul Cahul, azi Republica Moldova - d. 24 octombrie 2014[1]) a fost un academician român, inginer, membru titular (2004) al Academiei Române. Numele său este Draganov[2], dar și l-a schimbat pentru a evita antipatiile pe care le întâmpina. Părinții săi au fost învățători.

A urmat liceul la Comrat și, din 1936, la Tighina (unde se mută cu familia), absolvindu-l în 1939. După liceu a urmat un an la Facultatea de Electromecanică din Timișoara dar examenele se suspendă, așa că revine acasă, la Tighina - orașul natal. Își continuă studiile la Institutul de Inginerie Mecanică din Odessa, dar începutul războiului aduce cu el situații complicate în sânul familiei. În toamna lui 1941 susține examenele restante la Timișoara și continuă Facultatea de Electromecanică (anul II). Termină facultatea ca șef de promoție, cu „Magna cum laude“. De asemenea, urmează (1941-1943) cursurile secției de matematică a Facultății din Cluj refugiată la Timișoara.[3] În 1958 și-a luat doctoratul în specialitatea tehnica tensiunilor înalte.

După absolvire, a lucrat la Societatea "Astra Română" din Câmpina și apoi la Societatea de gaz și Electricitate. În 1948 devine cercetător la Institutul de Studii și Proiectări Energetice și, în paralel, inginer-șef la Centrala Industrială de Energie Electrică. Începând cu 1958 a devenit cadru didactic la Institutul Politehnic din București. Prin cercetările sale a dezvoltat un domeniu de studiu nou în România, tehnica tensiunilor înalte. A fost sprijinit să creeze la Institut un laborator special pentru această disciplină. A urcat treptele carierei didactice până la nivelul de decan al Facultății de Energetică (1963-1971). Între 1951-1967 și-a desfășurat activitatea la Institutul de Energetică al Academiei Române.

Activitatea sa de cercetare s-a finalizat în contribuții notabile în domeniile electrostatică, descărcarea corona, trăsnet, supratensiuni atmosferice și de comutație. Toate sunt prezentate pe larg în paginile celor 12 cărți de specialitate și peste 230 de lucrări publicate, dintre care 80 în străinătate. A fost coordonator și coautor la lucrarea "Tehnica tensiunilor înalte".

Recunoscut pe plan mondial, Gleb Drăgan a fost membru al unor societăți științifice, al unor cunoscute reviste de specialitate și a fost invitat să susțină cursuri de specialitate la Universități de peste hotare.

Cu un interes deosebit pentru istoria și filosofia științei și tehnicii, Gleb Drăgan s-a implicat activ în activitatea Diviziei de Istoria Științei a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al cărei președinte a fost.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române (1991) și ulterior membru titular (2004). A fost șeful Secției de Științe Tehnice.

A fost membru al Academiei de Științe Tehnice din România.

A fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

A primit titlul de doctor honoris causa al Universității Tehnice din Moldova[4] și al Universității din Oradea. În 1991 a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler.

Cărți[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Academicianul Gleb Drăgan a murit la 94 de ani - mediafax.ro
  2. ^ Academician Gleb Drăgan, 94 de ani: „Fratele meu geamăn de la Kiev e mai bun decât mine“ - adevărul.ro, 8 martie 2014
  3. ^ Doliu în mediul academic din România: Academicianul Gleb Drăgan a murit - b365.ro, 31 octombrie 2014
  4. ^ Aurel Marinciuc, Universitatea Tehnică a Moldovei, 1964-2004, Chișinău, ed. Museum, 2004