Universitatea din Manchester

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Universitatea Manchester
The University of Manchester
Motto latină Cognitio, sapientia, humanitas
Fondare 1824 (1824)
Proprietate £169.2 milioane (as of 31 July 2013)[1]
Decan Tom Bloxham MBE
Președinte Dame Nancy Rothwell
Undergraduates 28.514[2]
Postgraduates 11.218[2]
Localizare Manchester, Anglia, Regatul Unit
Campus Urban și suburban
Laureați Nobel 25[3]
Website manchester.ac.uk

Universitatea Manchester este cea mai mare universitate din Marea Britanie, fiind formată în 2004 din fuziunea dintre Victoria University of Manchester și UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology).[4][5] Universitatea din Manchester este o universitate de cărămidă roșie, un produs al mișcării civice universitare de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Campusul principal este la sud de centrul orașului Manchester pe Oxford Road. În 2016/17, universitatea avea 40,490 de studenți și 10,400 de angajați, ceea ce a făcut-o a doua universitate din Marea Britanie (din 167 inclusiv Universitatea Deschisă) și cea mai mare universitate cu un singur loc. Universitatea avea un venit consolidat de 1 miliard de lire sterline în perioada 2017-18, din care 298,7 milioane de lire sterline proveneau din subvenții și contracte de cercetare (locul 6 la nivel național, după Oxford, UCL, Cambridge, Imperial și Edinburgh).[1]

Profilul academic[modificare | modificare sursă]

Universitatea din Manchester are cel mai mare număr de studenți cu normă întreagă în Marea Britanie, cu excepția cazului în care colegiile Universității din Londra sunt numărate ca o singură universitate. Aceasta predă mai multe discipline academice decât orice altă universitate britanică. Printre figurile recunoscute ale cadrelor universitare actuale se numără cercetătorul în domeniul informaticii Steve Furber, economistul Richard Nelson,[6] scriitoarea Jeanette Winterson[7] (care a succedat lui Colm Tóibín în 2012)[8] și biochimistul Sir John Sulston, laureat al Premiului Nobel din 2002.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Financial Statements for the year ended 31 July 2013”. The University of Manchester. Accesat în . 
  2. ^ a b c „Table 0a - All students by institution, mode of study, level of study, gender and domicile 2006/07” (Microsoft Excel spreadsheet). Higher Education Statistics Agency. Accesat în . 
  3. ^ List of University of Manchester people List of University of Manchester people
  4. ^ „History of the University of Manchester Institute of Science and Technology”. 
  5. ^ Encyclopædia Britannica (15th edn) vol.7 p.760 and vol.23, p.462.
  6. ^ „Leading economist joins Manchester Business School”. Manchester Business School. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |df= ignorat (ajutor)
  7. ^ „Winterson becomes Manchester Professor”. Accesat în . 
  8. ^ Page, Benedicte (). „Colm Tóibín takes over teaching job from Martin Amis”. The Guardian. London. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea Manchester