Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) inițiat în 1991, este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România și al treilea din Europa, care adună laolaltă unii dintre cei mai proeminenți artiști naționali și internaționali, continuând astfel tradiția îmbinării culturii Europei centrale și estice cu cea a occidentului.

Festivalul a fost conceput ca un organism multifuncțional cu scopul de a construi, prin artele spectacolului, un spațiu creativ și un orizont antropologic într-o continuă expansiune. Ambiția organizatorilor a fost de a crea un festival complex, un festival independent, și de a descoperi noi tehnici de exprimare teatrală.

Începând cu ediția 2005, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a fost motorul obținerii statutului de Capitală Culturală Europeană pentru orașul Sibiu și a cunoscut o dezvoltare fără precedent, ajungând la 350 de evenimente pe parcursul a 11 zile de festival, provenite din 70 de țări ale lumii și prezentate în 66 spații de joc din Sibiu și din împrejurimi, cu o medie de 35 000 de spectatori pe zi.

Festivalul Internațional de Teatru își propune să promoveze teatrul românesc și internațional de cea mai bună calitate, prin prezentarea la Sibiu a celor mai reprezentative spectacole ale momentului.

Timp de 10 zile, peste 2850 de participanți din 70 de țări de pe întregul mapamond se reunesc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și a evenimentelor sale conexe de prestigiu (Bursa de Spectacole, Întâlnirea Directorilor de Festivaluri din Centrul și Estul Europei, Spectacole în Cetăți și Situri Istorice, Spectacole Lectură, Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru, Ateliere Specializate), transformând Sibiul într-o perpetuă capitală culturală europeană.

Oferta culturală este deosebit de bogată, cuprinzând de la producțiile cele mai reprezentative ale marilor teatre românești, producții internaționale importante, până la spectacole de stradă programate zilnic în Piața Mare, pe străzile orașului vechi și în cetățile și bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului.

Temele propuse de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă spiritul cu care festivalul, prin propriul său stil unic și prin propriile-i mijloace, dă formă coordonatelor culturale la început de mileniu. Prin importanța sa, prin atmosfera pe care o creează și prin parteneriatele pe care le realizează, festivalul contribuie în mod considerabil la consolidarea prestigiului pe care România l-a dobândit la nivel internațional, precum și la îmbunătățirea imaginii unei comunități înzestrată cu multă spiritualitate și atitudine. Festivalul de la Sibiu oferă, cu fiecare ediție, spațiul propice invenției, experimentului, dialogului și acțiunilor culturale, spațiu în care identitatea culturală națională este susținută, protejată și promovată în contextul cultural actual, urmărindu-se identificarea reperelor valorice valabile la nivel european și internațional.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a bucurat de sprijinul celor mai importante structuri oficiale românești și europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii și Cultelor care, alături de Consiliul Local, este principalul finanțator al acestui eveniment. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este sprijinit de Guvernul României, Consiliul Județean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale și ambasadele țărilor acreditate în România, de rețele internaționale și sponsori privați.

Datorită pieței de desfacere creată de acest Festival prin Bursa de Spectacole, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a fost prezent la unele dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume: Napoli, Bruxelles, Seul, Tokyo, Porto, Frankfurt etc. În noiembrie 2008, va fi prezent, prin programul Promocult al Ministerului Culturii și Cultelor, în cadrul Capitalei Culturale Europene Liverpool 2008, iar în 2009, Teatrul Național „Radu Stanca” este invitat la Edinburgh International Festival (cel mai mare festival de artele spectacolului din lume), la Avignon Theatre Festival (al doilea ca importanță la nivel mondial), la Berlin, Budapesta, Tokyo, Tel Aviv, Merida și Dublin, unde teatrul românesc va fi reprezentat cu succes.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]