Sari la conținut

Vunk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vunk

Vunk în 2023, cântând pe scenă la West Side Christmas Market
Date personale
OrigineBucurești, România
Gen muzicalPop rock, Rock Alternativ, Punk rock, New wave
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1994–2008 (ca Vank)
2009 - prezent
Case de discuriMedia Pro Music
PremiiMTV Europe Music Award for Best Romanian Act[*][[MTV Europe Music Award for Best Romanian Act |​]] ()  Modificați la Wikidata
Membri
Cornel Ilie
Nicu Sârghea
Daniel Ionuț Onel
Foști membri
Bogdan Crucianu
Gabi Maga
Prezență online

Vunk este o formație pop rock din România. Trupa a fost formată după ce Alex Belciu și Victor Cenușă au plecat din Vank. Cei doi membri rămași, vocalistul Cornel Ilie și toboșarul Nicu Sârghea, i-au recrutat pe muzicienii Gabi Maga (chitară) și Bogdan Crucianu (bas), cel din urmă fiind ulterior înlocuit cu basistul Daniel Ionuț Onel.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vank (1994-2008)[modificare | modificare sursă]

Primul concert al trupei Vank a avut loc la teatrul Ion Creangă din București. În 1996, aceștia și-au făcut un studio în subsolul blocului în care locuiau cu părinții. În 1999, cei patru lansează single-ul ”Independent”, care urma să devină în scurt timp imnul postului tv Atomic TV și să fie inclus pe cel de-al doilea album al formației, ”Independent”.[1][2][3] În 1999, apare primul album de studio al trupei, numit ”Voyeur”, care conținea 10 piese.[4][3] Nu după mult timp, Vank apărea la o serie de canale radio și tv din țară cu piesa ”Noi o scoatem la capăt”. Ulterior, piesa a devenit smash-hit. Cel de-al treilea album al băieților, ”6 piese de 5 stele”, a apărut în 2001, având ca prim sigle de promovare ”Regele șoselelor”.[5]

După numai un an, Vank lansează un nou material discografic, numit ”În haine noi”. Discul includea atât piesa ”All Too Young”, cu care au ocupat locul II la selecția națională Eurovision 2002, cât și ”N-am noroc”, un remake al unei piese semnate Anda Călugăreanu. În 2004, Vank revine cu albumul  ”Best Of Vank”, pe care apar hiturile trupei lansate de-a lungul timpului, printre care se numără: ”1000”, ”Baladă pentru o minune”, ”Lângă inima mea vine inima ta”, ”Iubire cu împrumut” și alte piese cu ajutorul cărora au cucerit primele poziții din topurile muzicale românești. Cea mai reprezentativă melodie Vank rămâne, însă, ”Prăjitura cu jeleu”, ale cărei versuri deveniseră imnul băieților de liceu.

Vunk - Ca pe vremuri (2009-2011)[modificare | modificare sursă]

Timp de 14 ani, membrii formației — Victor, Alex, Nicu și Cornel au activat sub numele de scenă Vank. La împlinirea a 10 ani de carieră și după o pauză de aproximativ patru ani, trupa se reinventează și devine Vunk. În 2009, după plecarea lui Alex Belciu și a lui Victor Cenușă, i se alătură trupei Bogdan Crucianu, urmat în 2010 de Gabi Maga. Astăzi, Vunk înseamnă Cornel Ilie, Nicu Sârghea, Daniel Ionuț Onel și Gabi Maga. Primul lor single a fost ”La orice oră”, al cărui clip a marcat cu succes revenirea trupei sub un alt nume: motivul clipului a fost reprezentat de un ceas ”bolnav”, inscripționat cu numele vechi al formației, care începe să funcționeze imediat ce i se face ”transplantul de literă”. Acesta a fost urmat de ”Dau alarma”, ”Prima noapte”, ”Artificii pe tavan” și ”Lacrimi de coniac”.

În februarie 2010, Vunk a lansat albumul ”Ca pe vremuri”, iar la finalul anului- campania ”Vreau o țară ca afară”, o campanie socială demarată pentru a schimba România într-o ”țară ca afară”.  La mai puțin de două săptămâni de la lansarea ei, campania a fost recompensată cu ”Premiul de Excelență” la Gala 10 pentru România. Din 2010, Vunk este Ambasador Oficial al Organizației Autism România. După ce anul 2011 le-a adus titlul de cea mai bună trupă pop-rock din România și o mulțime de premii pentru albumul ”Ca pe vremuri”, băieții lansează în colaborare cu Antonia, piesa ”Pleacă”, ce avea să fie pe primul loc în topurile radio de-a lungul a multor săptămâni.[6]

Nu scapă nimeni (2012-2014)[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2012, la Sala Polivalentă, a avut loc cel mai mare concert al trupei de până atunci.[6] Profitând de prezența a peste 5000 de fani, Vunk și-a lansat albumul ”Nu scapă nimeni (fără emoții)”, promovat ulterior într-un turneu ce îi va fi dus pe membrii trupei în 12 orașe din țară. Primul lor show de la Polivalentă a adus pe scenă invitați importanți, precum: Andra, Smiley, Antonia, Eric Martin, Puya și Monica Anghel.

În 2013, Vunk a lansat clipuri noi, precum: ”Așa și”, ”Doi somnambuli”, ”Pierderea lor”, cel din urmă reprezentând o parte a Campaniei Respectului, inițiată de Avon, ce luptă împotriva violenței domestice. În octombrie, Vunk susține cel de-al doilea mare concert la Sala Polivalentă: ”#asasishow”. Cu peste 5000 de spectatori, ”#asasishow” a fost concertul indoor cu cea mai mare participare a unui public plătitor în România.[7][8][9] Show-ul a îmbinat tehnologia de ultimă oră reprezentată de brățări ale căror leduri luminau concomitent, lasere și artificii și s-a bucurat de participarea actorului Radu Beligan, dar și a cântărețelor Loredana Groza, Alexandra Ușurelu, Mirabela Dauer și Andra.

În februarie 2014, Vunk lansează, împreună cu Andra, videoclipul piesei ”Numai la doi”. Tot în același an, trupa înregistrează două premiere: un concert acustic, pe 10 mai, susținut în grădina suspendată a mallului Promenada din București;[10][11] și un concert simfonic, pe 22 iunie, din cadrul „Bucharest Music Film Festival”, susținut în Piața George Enescu din capitală, alături de Camerata Regală și Bucharest Jazz Orchestra, dirijor George Natsis.[12][13]

Înconjurul Lumii (2015)[modificare | modificare sursă]

În martie 2015 trupa Vunk pleacă în cel mai ambțios proiect muzical de până acum: un turneu acustic de 18 orașe intitulat „Înconjurul Lumii". Numele face referire la una dintre piesele preferate ale membrilor trupei, dar și la credința exprimată de către aceștia, că „România este mai mult decât o țară, este o lume”. Turneul a fost o adaptare la dimensiunea unei scene de teatru a spectaculoasei producții „Autoportrete”, primul concert acustic al trupei VUNK, ce a avut loc într-un cadru deosebit, pe terasa centrului comercial Promenada din București, în luna mai 2014.

Piesele VUNK au fost rescrise pentru acest proiect spectaculos, ocazie cu care chiar membrii trupei le-au redescoperit și s-au reîndrăgostit de ele. Turneul „Înconjurul lumii” a însemnat o producție complexă, ca afară, cu ecrane de proiecție, lumini pre-programate și alte efecte speciale de scenă. Alături de VUNK, pe scenă au urcat cvartetul de corzi Muse Quartet, trompetsitul Dan Nicolau, percuționistul Dan Incrosnatu, pianistul Bobby Stoica, iar la chitară s-a aflat Răzvan Ilie, fratele liderului VUNK, Cornel Ilie.

În total 8.732 de persoane au fost prezente la cele 18 concerte din turneul ”Înconjurul Lumii” care a debutat pe 13 martie 2015 și a inclus orașele: Pitești, Brașov, Bacău, Focșani, Galați, Iași, Chișinău, Suceava, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Zalău, Deva, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Otopeni, Constanța și s-a încheiat pe 4 aprilie Tulcea.

Secretul tău (2017)

Pe 25 mai, la Sala Polivalenta, trupa Vunk pune în scenă unul dintre cele mai grandioase show-uri ale unui artist român, “Secretul tău”. O poveste inspirată din lumea lui Jules Verne, o scenă într-un submarin pe fundul unui ocean, creaturi din alte lumi, costume sofisticate, coregrafii inedite și, pentru prima dată, un rol principal feminin. “Secretul tău” este o poveste despre pierdere și regăsire, despre căutare și despre lupta cu cei din jurul tău, pentru ce este în interiorul tău. Este o poveste despre suflete, ca niște oceane și comorile sau pericolele care sunt ascunse în ele. O poveste despre lumea de acum, o lume în care oamenii nu vorbesc între ei, ci despre ei. O lume în care oamenii nu văd, ci se văd doar pe ei. O lume în care se strigă recorduri, dar nu se depășesc limite proprii, o lume în care se minte încă de la adevărul este că... Cu această ocazie s-a lansat și cel mai nou album Vunk, Extrovertit.

CameleOM- concert rock simfonic (2018)

In 2018 Trupa VUNK a descoperit o nouă specie de om: CAMELEOM! CAMELEOM-ul este un hibrid între cameleon și om, o specie nouă de oameni, aceia care nu se tem să arate ce simt, care își acceptă defectele, slăbiciunile, greșelile, sentimentele de vină, speranțele, visele, așteptările sau reușitele, fără să încerce să le ascundă. Este prima dată când VUNK cântă la Arenele Romane, în acest an mutând aici concertul lor anual tradițional de la Sala Polivalentă. Spectacolul povestește transformarea unui om și a emoțiilor prin care trece în fiecare zi de la răsărit până în noaptea ce urmează. Alături de formație pe scena s-a aflat o orchestră de peste 50 de muzicieni condusă de dirijorul George Natsis.

Vunk-Jur să spun adevărul, primul documentar al unei formații rock romanești (2018)

Se lansează pe 28 mai la TIFF( Transilvania International Film Festival). Documentarul prezintă atat istoria trupei VUNK, din 1989, de când fondatorii trupei, Cornel ILIE și Nicu Sârghea, erau în clasa a patra, cât și modul în care s-a dezvoltat industria muzicală românească.

Membri actuali[modificare | modificare sursă]

 • Cornel Ilie (vocalist)
 • Nicu Sârghea (toboșar)
 • Gabi Maga (chitarist)
 • Daniel Ionuț Onel (basist)

Foști membri

 • Bogdan Crucianu (basist)

Discografie[modificare | modificare sursă]

Premii obținute[modificare | modificare sursă]

 • ”Premiul muzicii rock”, 2010
 • ”Premiul de Excelență” ,Gala Zece pentru România, 2010
 • ”Cel mai bun album rock”, Premiile Radio România, 2011
 • ”Cea mai bună trupă rock”, Premiile Radio România , 2011
 • ”Cel mai bun album”, Premiile UCMR, 2011
 • ”Best Performance”, Romanian Top Hits -Bacău, 2011
 • ”Best Rock”, Romanian Music Awards, 2011
 • ”Best Romanian Act”, MTV Europe Music Awards, 2012
 • ”Best Rock”, MMA, 2012
 • ”Best Video”, MMA, 2012
 • ”Cel mai bun album” - „Nu scapă nimeni” , Premiile Radio Romania, 2013
 • ”Cel mai bun artist pop-rock”, Premiile Radio România, 2013
 • ”Cea mai buna trupă pop rock”, 2013
 • ”Cel mai bun concert românesc” - "#asasishow", 2013
 • ”Cel mai bun grup”, 2013
 • ”Cel mai bun pop/rock”, 2013
 • ”Best Rock”, RMA, 2013
 • ”Best Rock”, RMA, 2014
 • "Best Rock", MMA, 2014

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Vunk Arhivat în , la Wayback Machine. la metropotam.ro
 2. ^ FOTO&VIDEO: Vunk a încins atmosfera la Dorohoi: Pleacă… mâine o să-mi treacă, botosaneanul.ro
 3. ^ a b „Pop Rock Românesc Vunk – Agerpres”. Agerpres.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „Vunk - informatii despre Vunk, melodii, poze, clipuri”. Mediapromusic.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ Hai în Hush să-i vezi pe Vunk! Arhivat în , la Wayback Machine., ziarobiectiv.ro
 6. ^ a b POP ROCK ROMÂNESC Vunk Arhivat în , la Wayback Machine., agerpres.ro
 7. ^ După 23 de ani, Cornel Ilie a reîntâlnit-o pe una dintre cele mai importante femei din viața lui, Libertatea,  
 8. ^ „Cornel Ilie s-a reîntâlnit cu o femeie importantă din viața lui, după 23 de ani! (galerie foto) » RADAR DE MEDIA”. Radardemedia.ro. . Accesat în . 
 9. ^ „După 23 de ani, Cornel Ilie a reîntâlnit-o pe una dintre cele mai importante femei din viața lui @ Newspad Stiri”. Newspad.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ Concert VUNK – Autoportrete la Grădina Promenada Mall din București, iconcert.ro
 11. ^ POZE: VUNK – Autoportrete la Promenada Mall din București, iconcert.ro
 12. ^ Vunk Simfonic, cinemagia.ro
 13. ^ Concert VUNK Simfonic Arhivat în , la Wayback Machine., irinabaragoi.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri[modificare | modificare sursă]