Jerzy Grotowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Jerzy Grotowski
Jerzy Grotowski.jpg
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Rzeszów, Polonia Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[4][1][2][5] Modificați la Wikidata
Pontedera, Toscana, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de teatru
artist
profesor[*]
regizor de film
drama teacher[*][[drama teacher (educator who teaches one or more aspects of drama (e.g., theatre history, acting, directing))|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiWrocław[6]
Paris[6]
Pontedera Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Rusă de Arte Teatrale[*]  Modificați la Wikidata
Premii MacArthur Fellows Program[*][[MacArthur Fellows Program (prizes awarded annually by the John D. and Catherine T. MacArthur Foundation)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jerzy Marian Grotowski (n. ,[1][2][3] Rzeszów, Polonia – d. ,[4][1][2][5] Pontedera, Toscana, Italia) a fost un eminent regizor, teoretician al teatrului, pedagog, creator de metodă actoricească, unul din cei mai mari reformatori ai teatrului secolului al XX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În anul 1955 a absolvit Secția de Actorie a Institutului de Teatru din Cracovia, după aceea a studiat regia la Institutul de Teatru de la Moscova, unde a cunoscut tehnicile actoricești și artistice ale lui Stanisławski, Vahtangov și Meyerhold [7].

Teatre și operă[modificare | modificare sursă]

În 1957 a debutat la Teatrul Vechi din Cracovia, regizând „Scaunele” de Eugen Ionescu [7]. În 1959 s-a mutat definitiv în orașul Opole unde a preluat conducerea artistică a Teatrului 13 Rânduri [7]. Colaborarea lui Grotowski cu Flaszen a fost fructificată în curând prin înființarea teatrului de avangardă [7]. După lichidarea teatrului la Opole, Grotowski împreună cu colectivul s-a mutat la Wrocław, unde a înființat Teatrul Laboratorium [7]. Prima premieră a Teatrului Laboratorium într-un nou loc a fost a IV-a versiune a lui Acropolis, după Stanisław Wyspiański, pregătită în colaborare cu Józef Szajna.

Teatrul înființat de el aparține celor mai importante instituții de artă ale secolului al XX-lea. Aici a creat spectacolele sale care au încântat, au trezit împotriviri și discuții, precum „Prințul neînduplecat” sau „Apocalipsis cum figuris”. Jerzy Grotowski a fost nu numai creatorul teatrului, dar și filosoful lui.

În ultima perioadă a muncii sale în Polonia, în anii 1978-1982 a realizat un program al Teatrului Izvoarelor. În legătură cu el a întreprins călătorii de cercetare în India și America de Sud, cercetând ritualuri comune pentru întreaga omenire, comportamente a căror origine trebuie căutată la strămoșii comuni [7].

Din anul 1986 Jerzy a locuit în Italia, la Pontedera lângă Pisa. Atelierul teatral înființat de el, în colaborare cu Universitatea din California și Centrul Peter Brook, a realizat programul lui artistic de cercetare [7]. Grotowski este al treilea polonez, alături de Adam Mickiewicz și Bronisław Geremek, care a fost profesor la Collège de France [7]. A predat în mai multe universități de prestigiu din toată lumea. Multe dintre ele i-au conferit titlul de doctor honoris causa (printre altele Universitatea din Pittsburgh, Dr. Paul University din Chicago și Universitatea din Wrocław). Ultima dată a vizitat Polonia în martie 1997 [7].

Anul 2009 a fost declarat de UNESCO, Anul Jerzy [7].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d „Jerzy Grotowski”, Internet Movie Database, accesat în  
  3. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  4. ^ a b „Jerzy Grotowski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ a b Jerzy Grotowski, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b „Jerzy Grotowski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b c d e f g h i j dompolski. „Jerzy Grotowski”. dom polski. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]