Jerzy Grotowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jerzy Grotowski
Jerzy Grotowski.jpg
Jerzy Grotowski
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Rzeszów, Polonia[3] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[4][1][2][5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Pontedera, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de teatru
artist
profesor[*]
regizor de film
drama teacher[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Rusă de Arte Teatrale[*]  Modificați la Wikidata
PremiiMacArthur Fellows Program[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jerzy Marian Grotowski (n. ,[1][2] Rzeszów, Polonia[3] – d. ,[4][1][2][5][6][7][8][9] Pontedera, Italia) a fost un eminent regizor, teoretician al teatrului, pedagog, creator de metodă actoricească, unul din cei mai mari reformatori ai teatrului secolului al XX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În anul 1955 a absolvit Secția de Actorie a Institutului de Teatru din Cracovia, după aceea a studiat regia la Institutul de Teatru de la Moscova, unde a cunoscut tehnicile actoricești și artistice ale lui Stanisławski, Vahtangov și Meyerhold [10].

Teatre și operă[modificare | modificare sursă]

În 1957 a debutat la Teatrul Vechi din Cracovia, regizând „Scaunele” de Eugen Ionescu [10]. În 1959 s-a mutat definitiv în orașul Opole unde a preluat conducerea artistică a Teatrului 13 Rânduri [10]. Colaborarea lui Grotowski cu Flaszen a fost fructificată în curând prin înființarea teatrului de avangardă [10]. După lichidarea teatrului la Opole, Grotowski împreună cu colectivul s-a mutat la Wrocław, unde a înființat Teatrul Laboratorium [10]. Prima premieră a Teatrului Laboratorium într-un nou loc a fost a IV-a versiune a lui Acropolis, după Stanisław Wyspiański, pregătită în colaborare cu Józef Szajna.

Teatrul înființat de el aparține celor mai importante instituții de artă ale secolului al XX-lea. Aici a creat spectacolele sale care au încântat, au trezit împotriviri și discuții, precum „Prințul neînduplecat” sau „Apocalipsis cum figuris”. Jerzy Grotowski a fost nu numai creatorul teatrului, dar și filosoful lui.

În ultima perioadă a muncii sale în Polonia, în anii 1978-1982 a realizat un program al Teatrului Izvoarelor. În legătură cu el a întreprins călătorii de cercetare în India și America de Sud, cercetând ritualuri comune pentru întreaga omenire, comportamente a căror origine trebuie căutată la strămoșii comuni [10].

Din anul 1986 Jerzy a locuit în Italia, la Pontedera lângă Pisa. Atelierul teatral înființat de el, în colaborare cu Universitatea din California și Centrul Peter Brook, a realizat programul lui artistic de cercetare [10]. Grotowski este al treilea polonez, alături de Adam Mickiewicz și Bronisław Geremek, care a fost profesor la Collège de France [10]. A predat în mai multe universități de prestigiu din toată lumea. Multe dintre ele i-au conferit titlul de doctor honoris causa (printre altele Universitatea din Pittsburgh, Dr. Paul University din Chicago și Universitatea din Wrocław). Ultima dată a vizitat Polonia în martie 1997 [10].

Anul 2009 a fost declarat de UNESCO, Anul Jerzy [10].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d „Jerzy Grotowski”, Internet Movie Database, accesat în  
  3. ^ a b „Jerzy Grotowski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b „Jerzy Grotowski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ a b Jerzy Grotowski, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b Jerzy Grotowski, Internet Broadway Database, accesat în  
  7. ^ a b Jerzy Grotowski, Munzinger-Archiv, accesat în  
  8. ^ a b Jerzy Grotowski, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  9. ^ a b Jerzy Marian Grotowski, Store norske leksikon 
  10. ^ a b c d e f g h i j dompolski. „Jerzy Grotowski”. dom polski. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]