Jerzy Grotowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jerzy Grotowski
Jerzy Grotowski.jpg
Jerzy Grotowski
Date personale
Născut [1][2] Modificați la Wikidata
Rzeszów, Polonia[3] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[4][1][2][5][6] Modificați la Wikidata
Pontedera, Italia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație regizor de teatru
artist
profesor Modificați la Wikidata
Activitate
Premii MacArthur Fellowship[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jerzy Grotowski (n. ,[1][2] Rzeszów, Polonia[3] – d. ,[4][1][2][5][6] Pontedera, Italia) a fost un eminent regizor, teoretician al teatrului, pedagog, creator de metodă actoricească, unul din cei mai mari reformatori ai teatrului secolului al XX-lea.

În anul 1955 a absolvit Secția de Actorie a Institutului de Teatru din Cracovia, după aceea a studiat regia la Institutul de Teatru de la Moscova, unde a cunoscut tehnicile actoricești și artistice ale lui Stanisławski, Vahtangov și Meyerhold [7]. În 1957 a debutat la Teatrul Vechi din Cracovia, regizând „Scaunele” de Eugen Ionescu [7]. În 1959 s-a mutat definitiv în orașul Opole unde a preluat conducerea artistică a Teatrului 13 Rânduri [7]. Colaborarea lui Grotowski cu Flaszen a fost fructificată în curând prin înființarea teatrului de avangardă [7]. După lichidarea teatrului la Opole, Grotowski împreună cu colectivul s-a mutat la Wrocław, unde a înființat Teatrul Laboratorium [7]. Prima premieră a Teatrului Laboratorium într-un nou loc a fost a IV-a versiune a lui Acropolis, după Stanisław Wyspiański, pregătită în colaborare cu Józef Szajna.

Teatrul înființat de el aparține celor mai importante instituții de artă ale secolului al XX-lea. Aici a creat spectacolele sale care au încântat, au trezit împotriviri și discuții, precum „Prințul neînduplecat” sau „Apocalipsis cum figuris”. Jerzy Grotowski a fost nu numai creatorul teatrului, dar și filosoful lui.

În ultima perioadă a muncii sale în Polonia, în anii 1978-1982 a realizat un program al Teatrului Izvoarelor. În legătură cu el a întreprins călătorii de cercetare în India și America de Sud, cercetând ritualuri comune pentru întreaga omenire, comportamente a căror origine trebuie căutată la strămoșii comuni [7].

Din anul 1986 Jerzy a locuit în Italia, la Pontedera lângă Pisa. Atelierul teatral înființat de el, în colaborare cu Universitatea din California și Centrul Peter Brook, a realizat programul lui artistic de cercetare [7]. Grotowski este al treilea polonez, alături de Adam Mickiewicz și Bronisław Geremek, care a fost profesor la Collège de France [7]. A predat în mai multe universități de prestigiu din toată lumea. Multe dintre ele i-au conferit titlul de doctor honoris causa (printre altele Universitatea din Pittsburgh, Dr. Paul University din Chicago și Universitatea din Wrocław). Ultima dată a vizitat Polonia în martie 1997 [7].

Anul 2009 a fost declarat de UNESCO, Anul Jerzy [7].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d "Jerzy Grotowski", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  2. ^ a b c d "Jerzy Grotowski", Internet Movie Database, accesat la 13 octombrie 2015 
  3. ^ a b "Jerzy Grotowski", Gemeinsame Normdatei, accesat la 14 decembrie 2014 
  4. ^ a b "Jerzy Grotowski", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  5. ^ a b SNAC, accesat la 9 octombrie 2017 
  6. ^ a b Internet Broadway Database, accesat la 9 octombrie 2017 
  7. ^ a b c d e f g h i j dompolski. „Jerzy Grotowski”. dom polski. http://dompolski.ro/evenimente/jerzy-grotowski/. Accesat la 14 iunie 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]