Vama (trupă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Vama este o formație românească de muzică pop-rock, formată în 2006, în urma destrămării trupei Vama Veche. Primul album al trupei a fost lansat în 2008 și poartă același nume cu cel al trupei, iar cel de-al doilea album este intitulat „2012”[1], datorită anului în care a fost lansat. În 2017 urmează lansarea celui de-al treilea album, acesta fiind în totalitate în limba engleză.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Formația a fost fondată de Tudor Chirilă (voce) și Eugen Caminschi (chitară) în 2006, ca urmare a destrămării trupei Vama Veche, din care aceștia făceau parte. Celor doi li se alătură Lucian Cioargă (tobe), Dan Opriș (bass) și Raul Kusak (clape), cel din urmă fiind înlocuit în 2009 cu Gelu Ionescu. În 2007 apare primul single - Bed for love[2].

Primul album al trupei, “Vama”, a aparut in 2008 la Cat Music si a fost lansat printr-un concert la Arenele Romane din Bucuresti [3]. Cu single-uri ca E plin de fete, Pe sârmă, Suflet normal și Bed For Love, Tudor Chirilă și colegii săi s-au instalat din nou în topurile muzicale, iar concertele lor erau sold-out.[4]

Următorul album, “2012”, se lansează pe 28 mai 2012 la Sala Palatului, din București [5]. Printre cele mai cunoscute piese de pe album sunt Copilul care aleargă către mare, Fata în boxeri și în tricoul alb, Post iubire, Cântec de găsit. Tudor Chirilă scrie scenariul videoclipului Copilul care aleargă către mare, pe care îl și regizează în 2011. În rolul regelui îl distribuie pe maestrul Victor Rebengiuc, aflat la prima apariție într-un clip muzical. Pe 17 decembrie 2013, trupa a lansat primul DVD - „2012”, cu înregistrarea show-ului de la Sala Palatului.

După o perioadă de absență pe posturile de TV și radio, Vama revine în atenția publicului pe 1 mai 2013 prin lansarea melodiei Perfect fără tine, melodie care devine rapid imnul acelei veri[6].

Pe 12 mai 2016, Vama a lansat single-ul Memories Now[7], primul single de pe al treilea album al lor, care urmează să aibă lansarea pe 12 octombrie 2017, în cadrul unui show la Sala Polivalentă [8]. Albumul va fi primul album în limba engleză al trupei, fiind înregistrat în Marea Britanie, în colaborare cu producătorul englez James Lewis. Pe lângă melodia Memories Now, pe album se vor regăsi și piesele Ghosts at War și Cure-K.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

Problemele legale[modificare | modificare sursă]

În perioada 2008 – 2010 a existat un proces privind drepturile de autor asupra pieselor trupei Vama Veche, pe care Tudor Chirilă nu avea voie sa le interpreteze în concerte fără acordul foștilor colegi (actualmente Trupa Veche), încheiat amiabil între cele două părți, care au hotărât ca atât Trupa Veche cât și Vama pot folosi repertoriul [9].

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]