Europa Centrală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Europa centrală)
Salt la: Navigare, căutare
Statele situate preponderent în Europa Centrală

Europa Centrală constituie, prin poziție, nucleul geografic al Europei. Față de aceasta, celelalte părți ale continentului se află în nord (Europa de Nord), în est (Europa de Est), în sud (Europa de Sud) și în vest (Europa de Vest).

În Europa Centrală există două țări mari - Germania și Polonia, cinci țări mici - Slovacia, Austria, Elveția, Ungaria, Cehia și un stat foarte mic - Liechtenstein.

Cele mai mari orașe sunt: Berlin (3 milioane locuitori), Budapesta, Viena, Hamburg, München, Varșovia, Praga. Există și două mari aglomerații urbane: Ruhr (cu 9 milioane locuitori) și Katowice (3 milioane locuitori)

Istorie[modificare | modificare sursă]

Europa Centrală
Harta confesională a Europei centrale la 1901.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Relieful este dispus în trei trepte: în sud sistemul muntos alpino-carpatic, în centru podișuri hercinice, iar în nord Câmpia Nord-Europeană. Între Alpi și Carpați există o mare zonă depresionară (Bazinul Panonic și Podișul Transilvan), iar în sud-est un podiș pe o structură veche (Podișul Moldovei) și o câmpie (Câmpia Română).

Panoramă din Munţii Carpaţi

Clima[modificare | modificare sursă]

Este de tranziție între clima oceanică și cea continentală, iar pe mari întinderi există un climat montan.

Hidrografia[modificare | modificare sursă]

Această regiune este traversată în sud de Dunăre. Datorită poziției geografice, râurile aparțin mai multor bazine, vărsându-se în Marea Neagră (prin Dunăre și Nistru), în Marea Baltică (prin Vistula și Oder), în Marea Nordului (prin Elba și Rin) și chiar în Marea Mediterană (prin Ron).

Resursele naturale[modificare | modificare sursă]

Bazinul carbonifer Ruhr

Sunt diversificate: cărbuni (Ruhr, Silezia), petrol, gaze naturale (în România și Germania), fier, mineruri neferoase, sulf (în Polonia), sare, săruri de potasiu (Germania), uraniu, resurse hidroenergetice, păduri și terenuri agricole. Este o regiune cu industrii diverse, o agricultură dezvoltată și cu un înalt potențial turistic.

Vezi și[modificare | modificare sursă]