Regiunea Ruhr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regiunea Ruhr
Lage des Ruhrgebiets.png
land Nordrhein-Westfalen
regiune guvernametală Arnsberg, Münster, Düsseldorf
suprafața 4.435 km²
populație 5.245.598 (2007)
densitate 1.183 loc/ km²
altitudine maximă 420 m (Breckerfeld)
altitudine minimă 14 m (Xanten)
lungime 116 km (est-vest)
lățime 67 km (nord-sud)
nr. înmatriculare auto BO, BOT, DO, DU, E, GE, HA, HAM, HER, MH, OB; EN, RE, UN, WES
împărțire administrativă 11 districte urbane, 4 districte
director RVR 4.435 km²
procent de șomaj 13,2 % (2005)
'


Regiunea Ruhr (în germană Ruhrgebiet, Ruhrpott, Kohlenpott sau Revier) este o zonă urbană din Renania de Nord - Westfalia, Germania, formată dintr-o serie de orașe industriale mari încadrate de râurile Ruhr la sud, Rin la vest și Lippe la nord. La sud vest regiunea Ruhr se învecinează cu regiunea geografică Bergisches Land. Zona este locuită de aproximativ 5,3 milioane de oameni și este considerată ca făcând parte din zona metropolitană Rin-Ruhr, cu o populație totală de peste 12 milioane de locuitori. Regiunea se întinde pe o suprafață de 4.435 km² pe partea dreaptă a cursului inferior al Rinului.

Regiunea include, de la vest la est, următoarele aglomerări urbane: Duisburg, Oberhausen, Bottrop, Mülheim an der Ruhr, Essen, Gelsenkirchen, Bochum, Herne, Hamm, Hagen și Dortmund ca și părți ale unor districte mai "rurale" Wesel, Recklinghausen, Unna și Ennepe-Ruhr. Toate aceste districte au fost transformate într-un mare complex care formează un conglomerat industrial de o dimensiune uriașă, cu peste 5,3 milioane de locuitori, ca populație a cincea aglomerare urbană din Europa după Moscova, Londra Mare, Madridul Mare și Parisul.

Pentru anul 2010 orașul Essen a fost declarat una din cele 3 capitale culturale ale Europei, ca reprezentând întregul Bazin al Ruhrului, celelalte două capitale culturale din 2010 fiind Istanbul, Turcia, și Pécs, Ungaria.

Harta regiunii Ruhr

Economie[modificare | modificare sursă]

În ultimul timp bazinul Ruhr a pierdut din ponderea industrială; azi există încă unele firme mari ca RAG, Degussa, ThyssenKrupp care au 8,9 % din muncitorii angajați din regiune. Tot aici își au sediul concernele RWE (energie electrică), E.ON (gaz natural), ca și concernele comerciale Aldi, KarstadtQuelle și Tengelmann.

Vezi și++++[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Regiunea Ruhr