Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Domul romano-catolic
Timisoara Cathedral.JPG
Informații generale
ConfesiuneRomano-catolic
HramSfântul Gheorghe  Modificați la Wikidata
Jurisdicție religioasăDieceza de Timișoara  Modificați la Wikidata
Localizare
ȚaraFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
LocalitateTimișoara
județTimiș
Coordonate45°45′29″N 21°13′49″E / 45.758125°N 21.230309°E45°45′29″N 21°13′49″E / 45.758125°N 21.230309°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicBaroc
ArhitectJoseph Emanuel Fischer von Erlach
Materialecărămidă, decorații din piatră și stuc
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Data finalizării1774
Interior

Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara sau Domul Romano-Catolic este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și unul din monumentele emblematice ale orașului. Edificiul are hramul Sfântului Gheorghe și a fost construit între anii 1736 și 1774.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Construcția a durat peste 2 decenii, în 2 etape: 1736-1751 și 1755-1774. Monumentul este realizat în stil baroc din cărămidă și are decorații din piatră și stuc. Turlele au o înălțime redusă, determinată de apropierea zidului cetății. Interiorul este bogat și somptuos, remarcându-se cele 9 altare decorate în stil baroc și rococo, sculptate de vienezul Johan Müller, împodobite cu icoane vechi, orga construită în 1908 de Leopold Wegenstein, dar si ușile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur. Domul Romano-Catolic (Catedrala Romano-Catolică) este considerat a fi cea mai unitară și reprezentativă construcție barocă a Timișoarei și una dintre cele mai valoroase existente în Banat.

Proiectul inițial, posibil a fi realizat de Joh. Jacob Schelblauer (consilier al orașului Viena), a fost materializat între anii 1736 și 1774, iar execuția trădează, în ciuda celor patru constructori (Kaspar Dissel, Johann Lechner, Carl Alexander Steinlein, Johann Theodor Kostka), ce s-au succedat la conducerea lucrărilor, o stăpânire perfectă a tehnicilor barocului. La decorația interioară au participat artiști renumiți ca Michael Angelo Unterberger (pictor și director al Academiei artelor frumoase din Viena), la pictarea altarului principal (1754), sculptorul vienez Johann Joseph Rossler, prin statuile Sfântului Carol Boromeus (în stânga altarului), a Sfintei Theresia (în dreapta altarului) și a perechii de heruvimi care domină ornamentația din partea centrală a altarului, precum și Johann Schopf (1772), la decorarea altarelor laterale.

Prezent[modificare | modificare sursă]

În prezent în Dom se țin regulat liturghii în limbile maghiară, germană și română. Datorită acusticii deosebite aici se susțin și concerte de orgă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]