Diclofenac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Diclofenac
Nume comun
Număr CAS
Cod ATC
Statut legal
Toxicomanie
(dependență)
Căi de administrare
Metabolism
Biodisponibilitate
Timp de înjumătățire
(biologic)
Mod de excreție
Doza letală
Doza minimă letală
Doza letală medie
Formulă chimică
Masă molară
Densitate
Punct de topire
Punct de fierbere
Solubilitate
în apă
Solubilitate
Fraze R
Fraze S
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Este unul dintre cele mai active AINS, având o tolerabilitate clinică.

Diclofenac

Mod de acțiune[modificare | modificare sursă]

Se absoarbe rapid și complet din tubul digestiv, dar are un procent de metabolizare hepatică de 50-52%. Are o acțiune antiinflamatoare eficace, el inhibă COX1, în doze mai mici decât indometacinul. Este disponibil sub formă de sare de potasiu (cu efect imediat) și ca sare de sodiu (efect retard).

Indicații[modificare | modificare sursă]

Poliartrită reumatoidă, spondilartrită anchilopoietică, artroze, afecțiuni reumatice extraarticulare, criza de gută; stări inflamatorii dureroase postoperator, posttraumatice, după extracții dentare, inflamații dureroase în sfera pelvină.

Efecte adverse[modificare | modificare sursă]

[1]Uneori greață, diaree, epigastralgii (mai ales la începutul tratamentului), sângerări digestive minore; cefalee, amețeli; rareori afectarea ficatului cu creșterea transaminazelor, afectarea rinichiului; foarte rar reacții anafilactoide (comune pentru toate antiinflamatoriile nesteroidiene). Supozitoarele provoacă uneori iritație locală - prurit, senzație de arsură,

Contraindicații[modificare | modificare sursă]

Ulcer gastroduodenal activ, sângerări gastrointestinale, leucopenie, trombocitopenie, porfirie; prudență în caz de antecedente ulceroase,la bolnavii de rinichi, în insuficiența hepatică; prudență în timpul sarcinii, nu se administrează în ultimul trimestru și la termen; se recomandă prudență la copii și la bătrâni. Asocierea cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatorii nesteroidiene crește riscul sângerărilor digestive și al ulcerului; diclofenacul mărește concentrația plasmatică a litiului și a digoxinei (risc de reacții toxice), favorizează reținerea potasiului sub influența spironolactonei, micșorează efectul furosemidului și al medicației antihipertensive.

Mod de administrare[modificare | modificare sursă]

Doza zilnică 50mg/3ori pe zi,de regulă după masă se recomandă un regim ușor hiposodat (pot apărea edeme).


  1. ^ Ditoiu Alecse Valerain. „Cum afli de ce cresc transaminazele”. Accesat în 21.01.2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)