Ibuprofen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Ibuprofen este un medicament antiinflamator nesteroidian, analgezic și antipiretic și un antiagregant plachetar (de trombocite), asemănător cu aspirina. Alimentele încetinesc absorbția, dar nu afectează cantitatea de medicament absorbită. Este un medicament din clasa OTC (se eliberează fără prescripție medicală).

Ibuprofen
Ibuprofen-3D-vdW.png

Indicații[modificare | modificare sursă]

Analgezic în durerea ușoară și moderată reumatism degenerativ și inflamator, suferințe disco-vertebrale, reumatism extraarticular.

Efecte adverse[modificare | modificare sursă]

Greață, vome, epigastralgii, diaree, erupții, prurit, cefalee, amețeli, anxietate.

Contraindicații[modificare | modificare sursă]

Alergie la ibuprofen, ulcer gastric și duodenal, hepatite, angioedem, sarcină.

Mod de administrare[modificare | modificare sursă]

Oral, analgezic 200–1000 mg pe zi; ca antiinflamator 1200–2400 mg pe zi, divizat în 3-4 prize. Prima doză zilnică se poate lua dimineața, pe nemâncate, celelalte după masă.

Controverse[modificare | modificare sursă]

În decembrie 2015, justiția australiană a decis că producătorul medicamentului, gigantul farmaceutic Reckitt Benckiser trebuie să retragă din rafturile farmaciilor din Australia unele cutii ale popularului analgezic Nurofen, pe motiv că a fost făcută reclamă mincinoasă.[1] Decizia justiției a fost luată după ce în urmă cu nouă luni, Comisia de Concurență și Consum a Australiei (ACCC) a denunțat instanței faptul că Nurofenul este vândut pentru diverse afecțiuni în cutii diferite, deși substanța activă este identică în toate.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ibuprofen