Sari la conținut

Tramadol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tramadol

(1S,2S)-Tramadol

(1R,2R)-Tramadol     (1S,2S)-Tramadol
Denumiri
Nume IUPAC(1R,2R)-rel-2-[(dimetilamino)metil]-
1-(3-metoxifenil)ciclohexanol
Denumiri comercialeRyzolt, Tramal, Ultram
Identificare
Număr CAS27203-92-5
PubChem33741[1]  Modificați la Wikidata
DrugBankDB00193  Modificați la Wikidata
ChemSpider31105[2]  Modificați la Wikidata
UNII39J1LGJ30J[3]  Modificați la Wikidata
KEGGC07153[4]  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL1066[5]  Modificați la Wikidata
Cod ATCN02AX02[6]  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date farmacocinetice
Biodisponibilitate70–75% (oral), 77% (rectal), 100% (IM)
Metabolismhepatic
Mod de excrețieUrină (95%)
Date chimice
FormulăC16H25NO2
Masă molară263,38 g/mol
Date fizice
Punct de topire180-181 °C

Tramadolul este un analgezic din clasa opioidelor cu acțiune centrală utilizat pentru tratarea durerilor de intensitate moderată, severă, acute și cronice.[7][8] Este metabolizat la nivel hepatic la O-desmetiltramadol, care prezintă o acțiune agonistă puternică la nivelul receptorilor opioizi de tip μ (MOR).[7][9] De asemenea, prezintă și un efect de inhibare al recaptării serotoninei și noradrenalinei (IRSN).[7] Căile de administrare disponibile sunt: orală, intrarectală, intravenoasă și intramusculară.[7] Se poate asocia cu paracetamol și dexketoprofen.[10][11]

Acționează ca agonist neselectiv al receptorilor opioizi m k și d, avînd o afinitate mai mare pentru receptorii m (miu) de circa 1/6000 ori mai slab față de morfină. De fapt tramadolul este un racemic , în care enantiomerul (+) este de circa 4 ori mai puternic față de enantiomerul (-) Mecanismul de acțiune nu a fost încă pe deplin elucidat, însă se crede că acționează pe calea GABA-ergică, noradrenergică(enantiomerul (-)) si serotoninergică(enantiomerul (+)).Această acțiune se pare că determină un sinergism de potențare cu izomerul (+) crescând de circa 10 ori acțiunea analgezică decît izomerul (-). Datorita activității la nivelul căii serotoninergice, el interacționează cu alți agenți serotoninergici mai ales SSRI (inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei), compuși care inhibă metabolismul tramadolului. Are o absorbție foarte bună, fapt ce permite o dozare eficientă pentru calea enterală/parenterală.

metabolismul tramadolului

Bitransformarea oxidativă este catalizată de SOMH (sistemele oxidazice microzomiale hepatice), metabolizare independentă de citocromul P450:

  • izoforma CYP2D6 (ca și codeina) acționează la nivelul atomilor de O și N la 5 metaboliți diferiți. Dintre aceștia, metabolitul 1 are cea mai selectivă acțiune, având o afinitate de circa 200 ori mai mare pentru receptorii miu, decât tramadolul și având un timp de înjumătățire de 9 ore comparativ cu cele 6 ore ale tramadolului. Se pare că un procent de circa 6% din populația globului are o activitate mult mai lentă a CYP2D6, ceea ce duce în cazurile respective la o reducere a efectului analgezic. Faza a II a metabolismului hepatic duce la formarea de metaboliți solubili în apă și în consecință apți pentru eliminarea renală.
  • izoforma CYP3A4(interacțiuni lka asocierea cu inductoare ale activității izoformei CYP3A4)

Efecte adverse

[modificare | modificare sursă]
  • cu incidență similară agoniștilor opioizi clasici: greață , vomă
  • cu incidență mai scăzută : depresie respiratorie, sedare, constipație

Interacțiuni

[modificare | modificare sursă]
  • asocierea cu inductoare enzimatice ale izoformei CYP3A4, scade efectul analgezic la tramadolului (carbamazepina)
  • asocierea cu inhibitoare enzimatice ale izoformei CYP2D6, întîrzie biotransformarea la metabolitul activ
  • asocierea cu IMAO (inhibitoare ale monoamin oxidazei) determină un risc crescut de potențare a toxicității
  • asociere cu antidepresive ale recaptării serotoninei (potențare cu accidente vasculare cerebrale).

Firma Grunenthal (cea care a pus pe piața tramadolul sub denumirea de Tramal) l-a promovat ca pe un opioid cu risc scăzut de dependență comparativ cu restul opioidelor (fapt pus în evidență și de teste clinice). La un tratament de lungă durată a fost raportată farmacodependență cu sindrom de sevraj, din această cauză se contraindică întreruperea bruscă a tratamentului.

  1. ^ a b „tramadol”, Tramadol (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ a b (+)-TRAMADOL (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  3. ^ a b tramadol (în engleză), Global Substance Registration System, accesat în  
  4. ^ a b Tramadol (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  5. ^ a b (R,R)-TRAMADOL (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  6. ^ a b Tramadol (în engleză), DrugBank,  
  7. ^ a b c d „Ultram”. The American Society of Health-System Pharmacists. Accesat în . 
  8. ^ „Tramadol”. DrugBank - Canadian Institutes of Health Research. Accesat în . 
  9. ^ Raffa RB, Buschmann H, Christoph T, Eichenbaum G, Englberger W, Flores CM, Hertrampf T, Kögel B, Schiene K, Straßburger W, Terlinden R, Tzschentke TM (). „Mechanistic and functional differentiation of tapentadol and tramadol”. Expert Opin Pharmacother. 13 (10): 1437–49. doi:10.1517/14656566.2012.696097. PMID 22698264. 
  10. ^ „Rezumatul caracteristicilor produsului - Doreta EP 75 mg/650 mg comprimate cu eliberare prelungită” (PDF). Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  11. ^ „Rezumatul caracteristicilor produsului - Skudexa 75 mg/25 mg comprimate filmate” (PDF). Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .