Cubewano

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Orbitele diferiţilor cubewanos comparate cu orbitele planetelor Neptun (albastru) și Pluto (roz)

Un cubewano este un membru al unei clase de asteroizi transneptunieni care evoluează în Centura Kuiper. Numele lor a fost derivat de la cel al primului obiect din această clasă, (15760) 1992 QB1. Obiectele următoare din această clasă au fost denumite mai întâi QB1-os, apoi cubewanos. Într-adevăr, QB-1, în engleză, se pronunță /kju:bi wʌn/.

Un cubewano este denumit și « obiect clasic din Centura Kuiper » sau, în engleză, classical kuiper belt object (CKBO).

Acestea nu sunt obiecte în rezonanță cu Neptun, de care se află la o mare distanță. Orbitele lor rămân totuși stabile întrucât acestea sunt aproape circulare, asemănătoare cu orbitele planetele: această similitudine cu planetele le-a oferit denumirea de obiecte „clasice” ale Centurii Kuiper.

Raza lor medie de revoluție este cuprinsă între 42 și 48 u.a. Teoria formării lor este identică celei a planetelor, prin acreție lentă a materiei discului protoplanetar. Totuși, slaba densitate a materiei detectate în această regiune i-a condus pe unii oameni de știință să-și imagineze o formare a acestor obiecte mai aproape de Soare, urmată de o „migrare” pe poziția lor actuală, în urma migrației proprii a lui Neptun.

Câțiva reprezentanți[modificare | modificare sursă]

Câțiva repezenanți ai acestei familii:

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alain Doressoundiram et Emmanuel Lellouch, Aux Confins du système solaire, Belin, Paris 2008, 159 de pagini ISBN 978-2701146072

Vezi și[modificare | modificare sursă]