Comuna Gârbou, Sălaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Comuna Gîrbou, Sălaj)
Gârbou
—  comună  —
Biserica de lemn din satul Solomon
Biserica de lemn din satul Solomon
Map
Gârbou (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°08′24″N 23°26′18″E ({{PAGENAME}}) / 47.139894°N 23.438227°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Sălaj


ReședințăGârbou
Sate componenteGârbou, Bezded, Călacea, Cernuc, Fabrica, Popteleac, Solomon

Guvernare
 - PrimarAlexandru Spătar[*][1][2] (IND, )

Suprafață
 - Total100,62 km²

Populație (2021)
 - Total1.758 locuitori
 - Densitate19,72 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal457150

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului

Gârbou (în maghiară: Csákigorbó) este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Bezded, Călacea, Cernuc, Fabrica, Gârbou (reședința), Popteleac și Solomon.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Satele comunei sunt atestate documentar începând cu secolul al XIII-lea. Cele mai timpurii atestări documentare referitoare la comună amintesc de existența satelor Popteleac și Călacea în anii 1230 – poss. Popteleke, respectiv 1312 – Kalacha. Satele Bezded, Cernuc și Solomon sunt pomenite începând cu anul 1336, respectiv: Bezded – Bezdedteluk, Cernuc – Curnuk, Solomon – Salamonteluk. Localitatea Gârbou este atestată documentar în anul 1366, pe când Fabrică este o localitate mult mai tânără, aici existând între anii 1833–1848 o fabrică de zahăr de unde s-a păstrat și denumirea localității.[3] Întreaga comună a fost o zonă agricolă importantă, localnicii având ca îndeletnicire de bază cultura plantelor, îndeosebi a cerealelor și creșterea animalelor. Gârboul a devenit un centru al intelectualității și al culturii românești din împrejurimi. Aici se întâlneau anual intelectuali din toată vecinătatea și se jucau piese de teatru românești puse în scenă de către învățători.[3] În anul 1878 devine centru administrativ al plasei cu același nume, având judecătorie, bancă și alte instituții.[3]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Situată în partea de est a județului Sălaj, comuna Gârbou se învecinează la nord cu comunele Cristolț și Surduc, la vest cu comuna Bălan, la sud cu comuna Hida și la nord-est cu comuna Zalha.[4] Ca unitate administrativ-teritorială, comuna Gârbou se întinde pe o suprafață de 100,62 km², fiind una dintre cele mai mari din Sălaj.[5]

Ca formă majoră a reliefului se înscrie relieful colinar, format din dealuri prelungi, care doar sporadic depășesc înălțimea de 530 m și care constituie interfluvii între văile care drenează suprafața comunei. Cel mai extins, atât ca lungime, cât și ca lățime, este interfluviul care se desfășoară între Valea Călăcii și cea a Cernucului, pe o distanță de 8 km, începând din Dealul Ambreușului până în Valea Cornilor, acolo unde cele două pârâiașe confluează formând Valea Gârboului, după ce, în prealabil, Valea Călăcii colectează în aval de localitatea Poteleac Valea Ungurului.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Gârbou

     Români (86,29%)

     Romi (6,26%)

     Alte etnii (7,45%)



Componența confesională a comunei Gârbou

     Ortodocși (86,29%)

     Penticostali (4,89%)

     Alte religii (1,48%)

     Necunoscută (7,34%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Gârbou se ridică la 1.758 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.044 de locuitori.[6] Majoritatea locuitorilor sunt români (86,29%), cu o minoritate de romi (6,26%).[7] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,29%), cu o minoritate de penticostali (4,89%), iar pentru 7,34% nu se cunoaște apartenența confesională.[8]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Gârbou este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Alexandru Spătar[*], politician independent, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[9]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat4    
Partidul Național Liberal2    
Uniunea Salvați România2    
Partidul PRO România1    
Partidul Mișcarea Populară1    
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat1    

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ a b c „Prezentarea comunei Gârbou”. Proiectul de dezvoltare instituțională 2016-2020 (PDF). Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. . pp. 6–7. 
  4. ^ „Primăria Gârbou”. Ghidul Primăriilor. 
  5. ^ Viorel Varga (). „La Gârbou cotidianul are iz european”. Graiul Sălajului. 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  8. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  9. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  10. ^ „Biserica Sf. Treime”. Biserici.org. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]