Castelul Béldy din Geaca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Castelul Béldy
Beldy Castle in Geaca, Cluj County 1.JPG
Castelul Beldy din Geaca, județul Cluj
Informații despre clădire
Localitate Geaca, județul Cluj
Țară România
Data începerii construcției 1880
Data finalizării 1880

Castelul Béldy din Geaca, județul Cluj, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj[1] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea. Akos Béldy (1846-1932), membru al familiei Béldy, a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicând castelul.

În 1880 a fost ridicat edificiul, în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară. Este format din parter, subsol, etaj și șarpantă dispuse pe un plan dreptunghiular de 17 X 11 metri. Intrarea este flancată de coloane dorice, care susțin terasa cu parapet metalic.

Interiorul clădirii este distrus, scările spre subsol și etaj fiind ambele nepracticabile. Clădirea a fost revendicată de către urmașii familiei conților Béldy.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Repertoriul arheologic al județului Cluj, Cluj-Napoca, 1992.
  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castles & Fortresses in Transylvania: Cluj County. Castele și cetăți din Transilvania: Județul Cluj. Cluj-Napoca. ISBN 978-973-0-05364-7. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Castelul Béldy din Geaca

Vezi și[modificare | modificare sursă]