Carol I - Un destin pentru România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Carol I - Un destin pentru România
Carol I 2009.jpg
RatingAudiență generală.gif
Genfilm istoric[*]  Modificați la Wikidata
RegizorSergiu Nicolaescu
AutorSergiu Nicolaescu  Modificați la Wikidata
ScenaristSergiu Nicolaescu, Emil Slotea
ProducătorMediaPro Pictures
DistribuitorMediaPro Distribution
DistribuțieSergiu Nicolaescu
Marina Procopie
Geo Dobre
Andreea Măcelaru Șofron
Răzvan Vasilescu
Cristian Moțiu
Premiera în România9 mai 2009
Premiera în Republica Moldova-
Durata90 minute
ȚaraRomânia  Modificați la Wikidata
Limba originalăromână
Prezență online

Pagina Cinemagia

Carol I - Un destin pentru România este un documentar istoric regizat de Sergiu Nicolaescu și produs de MediaPro Pictures, cu sprijinul Consiliului Național al Cinematografiei.

Structura filmului este bazată pe ideea de flashback din unghiul subiectiv al lui Carol I. Aflat în ultimele luni de viață[1], bătrânul rege își rememorează domnia începută în 1866, cu momentul ei de vârf, câștigarea independenței României.

Carol I - Un destin pentru România include secvențe din filmul Pentru patrie (1977), în care rolul regelui Carol I a fost interpretat tot de Sergiu Nicolaescu, mai tânăr cu 32 de ani.[1]

Filmările au avut loc la Castelul Peleș și la Palatul Cotroceni. Secvențele filmate în 2008 alternează cu documente de arhivă.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Vara anului 1914. La 75 de ani, regele Carol I, întemeietorul României moderne, trăiește retras în Castelul Peleș. O are alături pe regina Elisabeta, soție devotată și prietenă de suflet.

Monarhul înfruntă cu sobrietate suferințele fizice ale bătrâneții. Însă acestea nu sunt nimic pe lângă frământările sale morale. Carol I este într-o poziție dificilă: onoarea și rădăcinile de familie îi dictează să intre în război alături de Germania și Austro-Ungaria, dar opinia publică cere ca țara să rămână în neutralitate.

Bătrânul rege își joacă ultima carte în Consiliul de Coroană. El încearcă să îi convingă pe reprezentanții poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale.[2]

Personaje[modificare | modificare sursă]

Carol I[modificare | modificare sursă]

Carol I este personajul dominant, în jurul căruia este construit întregul film. Este un bărbat mândru, dar discret. Carol se simte sfâșiat între datoria față de Germania și cea față de țara lui de adopție.

Regina Elisabeta[modificare | modificare sursă]

Dintre membrii familiei regale, regina Elisabeta este singura care îl susține pe Carol. Îi cunoaște toate metehnele și obiceiurile, fiind un martor discret și protectiv al frământărilor regelui.

Principele Ferdinand[modificare | modificare sursă]

Este nepotul de frate al lui Carol I și moștenitorul său desemnat prin testament. Influențat de soția sa, principesa Maria, Ferdinand nu îndrăzește să se impună în fața regelui.

Principesa Maria[modificare | modificare sursă]

Principesa Maria are un dispreț abia reținut pentru rege. Nu-și ascunde sentimentele, pronunțându-se pe față pentru intrarea țării în război alături de Antanta.

I.C. Brătianu[modificare | modificare sursă]

Președintele al Consiliului de Miniștri și ministru de razboi, I.C. Brătianu este exponentul curentului de opinie favorabil neutralității. Este un politician echilibrat și abil.

Amfitrionul[modificare | modificare sursă]

Naratorul filmului, apare ca o prezență fizică în Castelul Peleș. Îl putem vedea și auzi doar noi, nu și eroii filmului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Gheorghe Dinică la premiera filmului Carol I - 2009
Numele actorului Rol
Sergiu Nicolaescu Regele Carol I
Marina Procopie Regina Elisabeta
Geo Dobre Principele Ferdinand
Andreea Măcelaru Șofron Principesa Maria
Răzvan Vasilescu Ion I.C. Brătianu
Cristian Moțiu Amfitrionul

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Sergiu Nicolaescu - „Viață, destin și film” (ediția a II-a revizuită, Ed. Universitară, București, 2011), p. 160-161.
  2. ^ Carol I - Un destin pentru România (site oficial), Sinopsis

Legături externe[modificare | modificare sursă]