Sari la conținut

Carol I - Un destin pentru România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carol I - Un destin pentru România

Afișul filmului
Rating
Gendocumentar istoric
RegizorSergiu Nicolaescu
ScenaristSergiu Nicolaescu
Emil Slotea
ProducătorAndrei Boncea (prod.)
Iuliana Tarnovețchi (prod. executiv)
Călin Furtunescu (dir. film)
StudioMediaPro Pictures
DistribuitorMediaPro Film Distribution
Director de imagineViorel Sergovici
Operator(i)Sorin Chivulescu (operator camera B)
MontajNita Chivulescu
SunetMihai Orășanu
MuzicaAnton Șuteu
ScenografieRadu Corciova
CostumeRadu Corciova
DistribuțieSergiu Nicolaescu
Răzvan Vasilescu
Cristian Moțiu
Marina Procopie
Andreea Măcelaru
Geo Dobre
Premiera8 mai 2009
Durata88 min.
Țara România
Limba originalăromână
Prezență online

Pagina Cinemagia

Carol I - Un destin pentru România este un documentar istoric din 2009, regizat de Sergiu Nicolaescu și produs de MediaPro Pictures, cu sprijinul Consiliului Național al Cinematografiei.

Structura filmului este bazată pe ideea de flashback din unghiul subiectiv al lui Carol I. Aflat în ultimele luni de viață[1], bătrânul rege își rememorează domnia începută în 1866, cu momentul ei de vârf, câștigarea independenței României.

Carol I - Un destin pentru România include secvențe din mai multe filme ale lui Sergiu Nicolaescu, printre care Pentru patrie (1977), în care rolul regelui Carol I a fost interpretat tot de Sergiu Nicolaescu, mai tânăr cu 32 de ani,[1] Osînda (1976), Ultima noapte de dragoste (1980), Capcana mercenarilor (1981) și Ciuleandra (1985).

Filmările au avut loc la Castelul Peleș și la Palatul Cotroceni. Secvențele filmate în 2008 alternează cu documente de arhivă.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Vara anului 1914. La 75 de ani, regele Carol I, întemeietorul României moderne, trăiește retras în Castelul Peleș. O are alături pe regina Elisabeta, soție devotată și prietenă de suflet.

Monarhul înfruntă cu sobrietate suferințele fizice ale bătrâneții. Însă acestea nu sunt nimic pe lângă frământările sale morale. Carol I este într-o poziție dificilă: onoarea și rădăcinile de familie îi dictează să intre în război alături de Germania și Austro-Ungaria, dar opinia publică cere ca țara să rămână în neutralitate.

Bătrânul rege își joacă ultima carte în Consiliul de Coroană. El încearcă să îi convingă pe reprezentanții poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale.[2]

Personaje[modificare | modificare sursă]

Carol I[modificare | modificare sursă]

Carol I este personajul dominant, în jurul căruia este construit întregul film. Este un bărbat mândru, dar discret. Carol se simte sfâșiat între datoria față de Germania și cea față de țara lui de adopție.

Regina Elisabeta[modificare | modificare sursă]

Dintre membrii familiei regale, regina Elisabeta este singura care îl susține pe Carol. Îi cunoaște toate metehnele și obiceiurile, fiind un martor discret și protectiv al frământărilor regelui.

Principele Ferdinand[modificare | modificare sursă]

Este nepotul de frate al lui Carol I și moștenitorul său desemnat prin testament. Influențat de soția sa, principesa Maria, Ferdinand nu îndrăzește să se impună în fața regelui.

Principesa Maria[modificare | modificare sursă]

Principesa Maria are un dispreț abia reținut pentru rege. Nu-și ascunde sentimentele, pronunțându-se pe față pentru intrarea țării în război alături de Antanta.

I.C. Brătianu[modificare | modificare sursă]

Președintele al Consiliului de Miniștri și ministru de război, I.C. Brătianu este exponentul curentului de opinie favorabil neutralității. Este un politician echilibrat și abil.

Amfitrionul[modificare | modificare sursă]

Naratorul filmului apare ca o prezență fizică în Castelul Peleș. Îl putem vedea și auzi doar noi, nu și eroii filmului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Gheorghe Dinică la premiera filmului Carol I - 2009

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Sergiu Nicolaescu, Viață, destin și film, ediția a II-a revizuită, Ed. Universitară, București, 2011, pp. 160-161.
  2. ^ Carol I - Un destin pentru România (site oficial), Sinopsis Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]