Sari la conținut

Biserica de lemn din Dumbrava de Jos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dumbrava de Jos, comuna Ribița, județul Hunedoara, foto: septembrie 2010.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica de lemn din satul Dumbrava de Jos, comuna Ribița, județul Hunedoara, a fost construită în secolul XIX (1840). Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica figurează pe lista nouă a monumentelor istorice, HD-II-m-B-03311.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită din lemn la mijlocul secolului al XIX-lea, datare sugerată de însemnarea prezentă pe filele unui Antologhion (București, 1766), româno-chirilic („La anul 1864 au lucrat Cuc Ioan din Lupșa la bolta bisericii din Juncu fiind paroh Ioan Faur”) și de inscripția aghiazmatarului de piatră din altar („S-a sfințit de preot Ioan Faur”); zestrea de icoane mobile, executate la Lupșa (jud.Alba), în 1858, întărește această cronologie. Edificiul, de dimensiuni ample, înfățișează un dreptunghi, cu absida pentagonală, decroșată, supraînălțat în partea apuseană, printr-un turn-clopotniță robust, cu foișor în console, înfundat cu obloane și fleșă neobarocă, învelită în tablă; ultima reînnoire a acesteia s-a făcut în 1999. La acoperișul propriu-zis s-a folosit țigla. În dreptul celor două intrări, de nord și de vest, se află câte un pridvor deschis, cu gărduleț și portițe. Biserica a fost tencuită în interior, ascunzând eventualele fragmente picturale. În 1926, biserica a fost supusă unei ample reparații, consemnată pe aceeași carte menționată anterior: „S-a reparat cerimea bisericii fiind paroh Niculae David”[1]. Conscripțiile din 1733, 1750, 1761-1762, 1805 și 1829-1831, precum și harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773) atestă o înaintașă a lăcașului de cult actual, incendiată în timpul Revoluției de la 1848-1849, de la care au fost preluate o parte din bârnele vechilor pereți și icoana „Maica Domnului Hodighitria”, executată de zugravul Constantin din Rișca[2].

În casa parohială din apropierea bisericii, a fost amenajat un mic muzeu, înființat de preotul Lăcătuș Mureșan, care adăpostește icoane vechi, foarte valoroase, provenite din satele Dumbrava de Jos și Dumbrava de Sus, obiecte bisericești și carte veche bisericească.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dobrei, pag.411
  2. ^ Dobrei, pag.412

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Florin Dobrei - Bisericile ortodoxe hunedorene (Ed.Eftimie Murgu, Reșița 2011)
  • Cristache-Panait, Ioana: Arhitectura de lemn din județul Hunedoara, București 2000.
  • Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]