Biserica de lemn din Deleni
Biserica de lemn din Deleni, comuna Zam, județul Hunedoara a fost ridicată în secolul al XVII-lea[1]. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În ciuda vechimii sale și a măiestriei lucrului în lemn biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Istoric și trăsături
[modificare | modificare sursă]Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cătunul Deleni își află începuturile, prin proporțiile sale modeste, îin secolul al XVII-lea. Pereții edificiului înscriu un dreptunghi cu capetele de est și de vest nedecroșate, poligonale cu trei laturi. Deasupra pronaosului a fost ridicat un turn-clopotniță solid, cu foișor în console și fleșă, acoperit, la fel ca întregul edificiu, cu șiță (reînnoită ultima oară în anul 1978). În 1953, suprafața exterioară a bârnelor a fost tencuită cu un amestec perisabil de lut și pleavă; alte reparații avuseseră loc în 1813 (șantier sugerat de aducerea clopotului mic în acel an) și 1928. La interior, alături de unele motive sculpturale, mai sunt vizibile, pe alocuri, mici pete de culoare, aparținătoare, poate, unui program iconografic imposibil de reconstituit in prezent. Din patrimoniul bisericii au făcut parte câteva xilogravuri și icoane pe sticlă, parte a zestrei decorative a tâmplei.
Conscripțiile anilor 1761-1762, 1805 și 1829-1831 menționează lăcașul in dreptul localității “Brasso”; cele din 1733 și 1750 îl omit. Într-adevăr, edificiul a deservit, dintotdeauna, și obștile credincioșilor din Brășeu, Păroasa, Mușuroiu și Valea, cătune depopulate astăzi aproape în totalitate. Tradiția locală transmite informația că biserica ar fi fost mutată pe actualul amplasament “din deal” în urmă cu peste două secole, fiind adusă de jos, din valea Brășeului, cu 18 care trase de boi; dacă translocația a avut într-adevăr loc, acesta s-a petrecut anterior mijlocului secolului al XVIII-lea, dat fiind faptul că pe harta iosefină a Transilvaniei din 1769-1773, lăcașul este consemnat, în mijlocul unui grup de gospodării, în dreptul toponimului „Dealu Mare”[2]. În anul 2007, s-a încercat strămutarea edificiului în incinta complexului muzeal etnografic „Astra” din Sibiu; sătenii s-au opus.
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Cristache-Panait, Ioana: Arhitectura de lemn din județul Hunedoara, București 2000.
- Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65.
- Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Legături externe
[modificare | modificare sursă]- despre intenția de a muta biserica la Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu
- Săptămânalul Sibianul, 14 ianuarie 2008 „Dăm biserică nouă pe una veche” de Alexandra Ion-Cristea și Elena Matieș
- Hunedoara online, 18 ianuarie 2008[nefuncțională – arhivă] „Salvați bisericile noastre, măcar în ultimul ceas!” de Sanda Bocaniciu
- Servus Hunedoara, 21 ianuarie 2008[nefuncțională] „Vrajbă pentru biserica din sat” de Ina Jurcone
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Deleni :: Biserica de Lemn
- ^ Dobrei, pag.376
Legături externe
[modificare | modificare sursă]