Biserica de lemn din Petroșani, Cartier Sălătruc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cartierul Sălătruc al municipiului Petroșani, județul Hunedoara, foto: octombrie 2007.

Biserica de lemn din Cartierul Sălătruc, oraș Petroșani, județul Hunedoara a fost ridicată în 1788. Are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În ciuda vechimii sale și a măiestriei lucrului în lemn biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

În cartierul Sălătruc (cătun distinct odinioară) al municipiului Petroșani se înalță o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ridicată, probabil, în anii 1788-1790. Pereții înscriu același traseu dreptunghiular clasic, cu absida pentagonală, ușor decroșată; pronaosul, suprapus de o clopotniță scundă, este precedat de un mic privdor închis. Dacă la acoperiș s-a folosit țigla, coiful piramidal al clopotniței este învelit în tablă. În 1981, lăcașul a fost tencuit la interior și repictat de Petru Iacobescu din Timișoara, sacrificându-se astfel puținele fragmente murale, încă vizibile, datorate zugravului Simion din Pitești; crucea-pomelnic a ctitorilor și icoanele împărătești, atribuite aceluiași artist muntean, au fost înstrăinate. Probabil o înaintașă a sa figurează în conscripția din anul 1750 în dreptul satului „Szurduk Zsij”, încorporat, actualmente, în municipiul Petroșani[1].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristache-Panait, Ioana: Arhitectura de lemn din județul Hunedoara, București 2000.
  • Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65. 
  • Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Florin Dobrei, pag.344

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]