Biserica de lemn din Podele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Podele, comuna Luncoiu de Jos, județul Hunedoara, foto: octombrie 2008.

Biserica de lemn din Podele, comuna Luncoiu de Jos, județul Hunedoara a fost construită în anul 1851. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica nu a fost introdusă în noua listă a monumentelor istorice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica satului Podele a fost ridicată pe Dâmbul Peța, într-un loc greu accesibil dinspre „drumul țării”, în anul 1851, în timpul păstoririi preotului Nicolae Poienar. Este un edificiu de plan dreptunghiular, cu absida pentagonală, decroșată, prevăzut cu un turn-clopotniță robust, cu foișor închis și coif piramidal. Potrivit tradiției locale, biserica a fost strămutată pe actualul amplasament în anul 1862, cu acel prilej pereții fiindu-i consolidați și extinși printr-un pridvor unitar, adosat de-a lungul laturilor de vest și de sud ale pronaosului; ca ostenitor este consemnat meșterul lemnar „Pătru Draia din Tomnatic”. Aspectul actual și-l datorează reparațiilor din anii 1957-1960 și 1984, șantiere care au presupus tencuirea suprafeței interioare și exterioare a bârnelor, căptușirea cu scânduri a bolții și schimbarea învelitorii de șiță cu una nouă, din tablă; în 1985, interiorul a fost pictat în tehnica „tempera”, biserica fiind apoi sfințită în 1989. Din patrimoniul lăcașului au făcut parte câteva icoane pe sticlă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Cu excepția conscripției din anii 1829-1831, nici comisiile de catagrafiere anterioare și nici harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773) nu înregistrează prezența unei înaintașe[1].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010.
  • Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Hunedoara. București: ARC. ISBN 973-99717-2-5. 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Florin Dobrei, pag.404

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]