Biserica de lemn din Bunești, Hunedoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica de lemn din Bunești)
Biserica de lemn „Schimbarea la Față” din Bunești, județul Hunedoara, foto: septembrie 2010.
Biserica (est)

Biserica de lemn din Bunești, comuna Balșa, județul Hunedoara a fost ridicată în secolul XIX (1872). Are hramul „Schimbarea la Față”. Biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica cu hramul ,,Schimbarea la față’’ a fost ridicată în anul 1872. Pereții au forma dreptunghiulară, de dimensiuni modeste. Absida altarului este nedecroșată, poligonală cu trei laturi. Acoperișul este unitar pe conturul pereților și păstrează sub învelitoarea de tablă zincată, ruginită și ea, vechea învelitoare, atât în interior cât și la exterior. Clopotnița are foișorul în console și coif și este scundă . Biserica a avut în patrimoniu cărți vechi și icoane pe sticlă care au fost mutate la muzeul protopopiatului.

Satul Bunești nu mai are nici un locuitor. Singurul semn al unei vieți cândva înfloritoare este biserica, ridicată pe un delușor, înconjurată de livezi de pomi fructiferi îmbătrânite și sălbăticite. Administratorul bisericuței de lemn, căreia de ani buni nu i-a mai trecut pragul un enoriaș, este șeful de post al comunei Balșa, care are cheile de la grilajul masiv de fier forjat menit a o proteja de singurele viețuitoare care hălăduiesc în voie iarna prin zonă: mistreții.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Hunedoara. București: ARC. ISBN 973-99717-2-5. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Bunești, Hunedoara